Hlavní obsah

Toulky divokou přírodou v objektivu rybáře

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

V pondělí 27. května v prostorách Městské knihovny v Ústí nad Orlicí se otevřel svět divoké přírody na dvaceti velkoformátových fotografiích autora Lukáše Kovára.

Foto: Stanislava Dvořáková

Unikátní záběry ze života divoké zvěře vyžadují dokonalý úkryt a velkou trpělivost.

Článek

Za divokými zvířaty, jinak než v učebnicích a časopisech, se výstavou fotografií, nazvanou Divoká příroda, vypravila ve svých prostorách Městská knihovna v Ústí nad Orlicí. Vernisáž uvedl sám autor Lukáš Kovár z Potštátu.

Lukáš Kovár, profesí rybář, se od mala zajímal o přírodu. Kraj Oderských vrchů mu učaroval natolik, že časté toulky do přírody a pozorování zvířat se staly jeho koníčkem. Kouzelné okamžiky, které trávil na těchto cestách, ho přiměly k jejich věčnému zachování. Tak začal procházet okolím domova s fotoaparátem, s kterým se snažil zvěčnit volný život zvířat, jelena v říji, srnce na pastvě, či lišku v jejím úchvatném skoku.

Časem tato jeho záliba přerostla na další zvířenu evropských zemí, zejména severské skandinávské přírody. Za tímto účelem navštívil Finsko, Švédsko, Norsko, Estonsko, ale také blízké Slovensko, Polsko, Maďarsko a Německo. Dokonce se vydal za opicemi až na Borneo.

Díky těmto jeho cestám se může návštěvník výstavy seznámit se životem zvířat ve volné přírodě. V České republice s mořským orlem, vodouchem bahenním, liškou, zubrem v Ralsku, medvědem a jezevcem na Slovensku, kulíkem písečným ve Finsku, břehoušem černoocasým v Estonsku, losem ve Švédsku, mnoha živočichy v Norsku s polárním sobem a rysem ostrovidem, rosomákem sibiřským, lyskonohem úzkozubýn, terejem bílým, rybákem dlouhoocasým, papuchalkem severním a sovicí krahujovou.

Další řada zvířat z jeho tvorby je publikována v časopisech s mysliveckou tematikou, knihách, kalendářích, propagačních materiálech a na výstavách.

Ústecká vernisáž byla navíc autorem doplněna přednáškou o jednotlivých vystavených fotografiích, kde a jak vznikaly. Vedle dřevěné boudy v případě čekání na medvěda, to byly dlouhé hodiny v navykání na sice nehybný, ale nezvyklý předmět v krajině. K tomu patřilo pestré maskování oděvem připomínajícím traviny a listí.

Závěrem byl dodatek rozdílu fotografování zvířat žijících v divočině a v zoologických zahradách, které sice neutíkají, představu vhodných pozic však stejně neplní. Příjemné, i když náročné fotografování si tak Lukáš Kovár užil se srnečkem pro pohádku režiséra Jana Svěráka Tři bratři.

Na zajímavou letní vycházku výstavou s doprovodem zvířat našich oblastí i přírody severských zemí se lze vydat až do 30. srpna v provozní době knihovny od 9 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám