Hlavní obsah

Topolčianky připomínají Masaryka pouze v muzeu

Novinky, Jiří Smutný

Slovenské Topolčianky jsou pro znalce období, kdy byl prezidentem Československé republiky Tomáš Garrigue Masaryk, přibližně totéž, co české Lány nebo moravské Židlochovice. Všechno to jsou místa jeho letních pobytů.

Foto: Jiří Smutný

Zámek (kaštiel) v Topolčiankách

Článek

Když se v Čechách řekne Lány, většině lidí se hned vybaví Masaryk. I pro obyvatele jižní Moravy jsou Židlochovice spojeny se jménem našeho prvního prezidenta. Mnozí senioři tam dodnes s úctou a pietou uchovávají zažloutlé fotografie z vítání prezidenta Osvoboditele školními dětmi, z projížděk TGM na koni v parku a podobné relikvie.

Na Slovensku je TGM vnímán jinak. Topolčianky sice uchovávají na zámku hned za vstupními dveřmi jeho bronzovou sochu v nadživotní velikosti, ale ve městě samém se s jeho jménem neplýtvá, tak jako v České republice. Hlavní ulice je Hlavná a Masarykova není ani žádná boční. Zatímco v České republice je 28. říjen významným státním svátkem, na Slovensku jde o běžný pracovní den. A tak jedinou kulturní a společenskou akcí v letošním říjnu v Topolčiankách byla výstava ovoce a zeleniny.

Odlišný postoj se týká i přístupnosti zámku. Zatímco židlochovický zámek je pro veřejnost zapovězen, ten v Topolčiankách je možné navštívit během roku kdykoli. Průvodkyně nejprve upozorní na zákaz fotografování a následně zájemcům ukáže například Masarykovu ložnici s masivním dvojlůžkem, pracovnu s autentickým psacím stolem i zapomenutým dobovým telefonním přístrojem a pražským seznamem, koupelnu a dokonce i ložnici Masarykova lékaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám