Hlavní obsah

TOP 09 a Starostové zvolili netradiční formu kampaně pro eurovolby

Novinky, Martina Rambousková

Mimořádně dnes: Vypečená houska od Kalouska. Takto v sobotu vítal zákazníky nápis na tabuli turnovské pekárny. A uvnitř opravdu stál první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který překvapeným zákazníkům prodával čerstvé housky od místního pekaře Mikuly. TOP 09 a Starostové zvolili netradiční formu kampaně pro volby do Evropského parlamentu.

Foto: Štěpán Klíma

Miroslav Kalousek za pultem

Článek

Vedle v cukrárně mezitím osobně obsluhoval zákazníky právě lídr kandidátky TOP 09 a Starostů do Evropského parlamentu bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. Po chvíli se role vystřídaly a za pult do role pekaře či barmana nastoupili další kandidáti – senátor a bývalý novinář Jaromír Štětina (č. 5) a diplomat působící v Bruselu Marek Polach (č. 11). 

„Všichni naši kandidáti ukázali, že jsou zdatní i za jiným, než řečnickým pultem. Podobné akce budeme dělat častěji, aby naše politiky lidé poznali naživo, ne jen ze sestříhaných spotů v televizi,“ okomentoval akci předseda krajského výboru TOP 09 Liberecký kraj Petr Pošmourný.

Podporovatelé z Liberce připravili na této akci Miroslavu Kalouskovi malý dárek, tričko s jeho podobiznou a nápisem: Za všechno můžu já. V cukrárně pak kandidáti i místopředseda bezmála dvě hodiny diskutovali s občany o Evropské unii a situaci na Ukrajině.

„Zatímco u parlamentních voleb se přesvědčují hlavně nerozhodnutí voliči, u těch evropských jde o to, aby naši příznivci přišli k volbám,“ řekl Miroslav Kalousek a požádal diskutující o účast ve volbách.

„Češi jsou braní jako euroskeptický národ, přitom právě malé a střední země mají z členství v EU největší užitek. Snažím se to vysvětlovat a věřím, že se náhled na unii zlepšuje,“ řekl Luděk Niedermayer.

Lídr a další kandidáti do eurovoleb, mimo jiné i liberecký kandidát František Gábor, besedovali odpoledne také v Penzionu Jablonec, kde přítomným posluchačům zahrála country kapela Fousáči. A také na liberecké Technické univerzitě. Tam dorazila do studentského klubu mezi vysokoškoláky a zájemce na akci „Politika se dělá u piva“ také „dvojka“ kandidátky exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám