Hlavní obsah

To je zlaté posvícení, znělo z průvodu maškar i nemaškar obcí Dlouhá Třebová

Novinky, Stanislava Dvořáková

V rámci masopustního veselí prošel ve čtvrtek 23. února ulicemi Dlouhé Třebové předlouhý had tvořený bytostmi z pohádek i nejrůznější fantazie, který v rytmu bubínku oznamoval všem obyvatelům, že nastal čas bujarých radovánek posvícenských hodů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Masopustní průvod se vydal na pouť po Dlouhé Třebové s doprovodem bubínku a paličky na maso, čímž bylo dáno na vědomí, že nastal čas vepřových hodů.

Článek

Čekání na probuzení jarní přírody, kdy končí vláda zimy a tím i zimních radovánek, je nahrazeno další zábavou masopustních veselic a tradičních vepřových hodů.

Popeleční středou, která v letošním roce připadá na 1. březen, začíná čtyřicetidenní postní období, které končí až velikonočními svátky. Poslední příležitostí veselí a bohatých hostin se stal čas masopustu, který má tři nejočekávanější dny, z nichž jedním je Tučný čtvrtek.

Toho bylo využito v Dlouhé Třebové, kde bylo ve čtvrtek 23. února rozpoutáno bujaré veselí s patřičnými hody vepřových specialit s rázem bývalých vesnických slavností. Obec Dlouhá Třebová se rozkládá v údolí podél řeky Třebovky od hranic s Českou Třebovou k hranicím s Ústím nad Orlicí a patří do oblasti Podorlicka, kde se lidové zvyky stále dodržují.

Tak ve čtvrtek 23. února se před dlouhotřebovským obecním úřadem sešel početný dav, který čekal na starostu a jeho udělení symbolického práva povolení masopustního reje. Poté se početné maškary včetně řady dalších obyvatel obce vydaly na pouť ulicemi se zvukovým doprovodem bubínku a paličky na maso a sborovým podáním To je zlaté posvícení...

Pokračováním byl program a veselice před restaurací Na Rychtě s řadou lidových písniček v podání žáků místní základní a mateřské školy. Kalamajka mik, mik, mik pokračovala navazujícím textem připomínajícím hodokvas Pekla vdolky z bílé mouky až po pravé vepřové hody Máme maso a zas maso, k tomu kousek pečeně.

Když se ozvala slova, zabijeme komára, maso naděláme, bylo raději přistoupeno ke stětí kobylky a došlo k rozdělování jednotlivých částí jejího těla. I když se tentokrát nejednalo o porcování velkého medvěda, nebylo zapomenuto na politiky a nakonec se dostalo i na místní drbny, kterým byly věnovány uši a jazyk. Zbývající ocas pak nikdo nechtěl a tak se všem zželelo nešťastné kobylky a čaroděj-dobroděj ji svým kouzlem vrátil život.

Dalším skutečným pokračováním byla odměna, kdy každý účastník průvodu dostal zdarma velkou koblihu. To již nikdo neudržel svoje chuťové pohárky na uzdě a stánek s bohatou nabídkou zabijačkových produktů byl vzat útokem. Jitrničky, klobásky, tlačenka včetně posvícenských koláčků a zelníků zmizely přímo zázračnou rychlostí ani popřát dobré chuti pořadatelé nestihli.

Tím však oslavy na Podorlicku nekončí. Mezi nejatraktivnější patří Lanškrounský masopust. V sobotu 25. února v 10 hodin projde Lanškrounem masopustní průvod, jehož hlavní postavou je Bacchus, král neřesti a obžerství. Tradičně jede v čele průvodu v kočáře s koňským spřežením. Oslavy jsou pak ukončeny odpoledním pohřbením basy.

Reklama

Výběr článků

Načítám