Hlavní obsah

Tkadlčík zapsal nový český rekord a získal druhý titul mistra Evropy během jediného týdne

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nedělní horké odpoledne 11. srpna se v Přerově neslo ve znamení souboje strongmanů, jedinečných výkonů a vítězství českých barev. Ve 14:00 hodin se v parku Michalov sešlo pod organizací Strongman Czech U105, hned 10 z nejsilnějších mužů Evropy, aby se utkali o titul toho nejsilnějšího ve váhové kategorii do 105 kg.

Foto: Stefan Drgon

Jiří Tkadlčík a Valerie Mirić Tkadlčíková World’s Ultimate Strongman Championship u105kg 8.11.2019 Přerov

Článek

Závod odstartoval chvíli po nástupu borců během s 410kg jařmem (super yoke) na 15 m, kdy závodník cestou zpět odnesl 130kg sandbag a vyložil jej v co nejkratším čase na stůl vysoký 120 cm. Přesně polovina startovního pole zvládla disciplínu ve stanoveném limitu, z nichž se do těsné trojice vítězů disciplíny dostal Vitalii Mikheiev z Ukrajiny, Przemyslaw Marczewski z Polska a domácí Jiří Tkadlčík.

Ve znamení rekordu se pak nesla druhá disciplína – zdvih obří jednoručky. Tkadlčík se nechal vyburcovat tisícovým davem fanoušků a činku o váze 122 kg tak před domácím publikem i rozhodčím skutečně jednou rukou zvedl, čímž zapsal nejen platný pokus, ale také nový český rekord.

Tahovou sílu pak prověřila deadliftová kominace tří činek: tlusté axle osy o váze 300 kg, klasické osy s 320 kg a dlouhé elephant osy s 340 kg. To byla na závod střední váhy nebývale těžká kombinace, o čemž se přesvědčili téměř všichni závodníci. Tlustý axle bar nečinil závodníkům větší potíže, 320 kg na klasické ose však překonala jen polovina z nich, zrádný elephant bar pak zvládl pouze Tkadlčík.

„Peklo". Tak nazvala následující disciplínu řada závodníků. Super medley, jak napovídá název, byla kombinace několika prvků, které na téměř závěr závodu prověřila fyzickou zdatnost i sílu závodníků. Ti museli nejprve vyložit na 120cm vysoký stůl betonovou kouli (atlas) o váze 130 kg, dále běžet 15 m se dvěma kufry, z nichž každý měl 135 kg, zpět pak nesli tzv. hussafel neboli náhrobní kámen o váze 125 kg. Na řadu pak přišel ještě deadlift o váze 285 kg a 135kg loglift (dřevěná kláda nad hlavu), oboje na jedno opakování.

Hned první část medley – atlasův kámen, byl pro řadu závodníků opravdu kamenem – úrazu. Nopak kufry i náhrobní kámen zvládla odnést hned polovina startovního pole ve vynikajících časech. Sílu na jeden zdvih mrtvého tahu v sobě našli už jen 4 závodníci, disciplínu pak zvládl logliftem dokončit opět pouze Przemyslaw z Polska a Tkadlčík, což byli po celou dobu závodu největší rivalové.

Poslední disciplína zaměřená na ramena se jmenovala Viking press. Závodník měl úkol zvednout speciální konstrukci nad hlavu a udělat takto co největší počet opakování za minutu. Váha dosahovala 180 kg, i tak závodníci zvládli v průměru 5 opakování a více. Vynikající formu pak předvedlo české trio Pastýřík (10 op), Tkadlčík (12 op) a Kahánek (13 op), kteří si na této disciplíně rozdělili nejvyšší příčky.

Právě disciplínu Viking press si vybral Tkadlčík spolu s majitelem firmy STING Martinem Zarembou jako přidanou hodnotu závodu, kdy se firma rozhodla věnovat za každý zdvih Tkadlčíka 600 Kč na konto vybraného dětského domova nebo organizace. Celková částka pak činila 7 200 Kč.

Tkadlčík nakonec s bodovým náskokem „utekl“ polskému soupeři a vyhrál druhý titul Mistra Evropy během jediného týdne. Druhé místo obsadil Przemyslaw Marczewski, který je momentálně považován za nejsilnějšího Poláka dané kategorie. Emanuelu Pescarimu z Rakouska pak na něj chyběl jen bod a půl a nepopulární bramborová pozice pak patřila Pastýříkovi, který výkonem velmi překvapil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám