Hlavní obsah

TJ Baník Habartov po půlroční pauze odehrál své mistrovské fotbalové utkání znovu na domácí půdě

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celou jarní část sezóny 2017/2018 odehrály habartovské týmy své domácí zápasy v azylu buď na hřišti Dynama Krajková, či Baníku Bukovany. Důvodem pro několikaměsíční pauzu byla rozsáhlá rekonstrukce hrací plochy, po které v Habartově hráči i diváci již několik let oprávněně volali.

Foto: Aleš Plevka

Nová vstupní brána, budova kabin oděna nově do městských potažmo klubových barev a klubový znak vítající všechny příchozí

Článek

U příležitosti znovuuvedení fotbalového hřiště do ostrého provozu se v sobotu 25. srpna odehrála v areálu TJ malá slavnost, na kterou vyjma habartovských fanoušků byli pozváni i lidé, kteří v řadách Baníku působili coby hráči nebo činovníci během jeho dnes již téměř sedmdesátileté historie.

A ačkoliv povětrnostní podmínky této venkovní akci příliš nepřály, po rekordních vedrech teplota v sobotu odpoledne rapidně klesla a objevil se i vcelku vytrvalý, ale naštěstí mírný déšť, obnovenou premiéru A-týmu na domácí ploše si nenechalo ujít odhadem něco okolo tří či čtyř set návštěvníků.

Program začal již v 15 hodin, kdy místostarosta města Libor Doležal všechny přivítal a následně i informoval o investicích, které za poslední dva roky přinesly ve fotbalovém areálu mnohá vylepšení.

V minulém roce se hlavně jednalo o hlubinný vrt studny, která se stala zásobárnou vody pro kropení trávníku a zbrusu novou střechu na budově kabin. Aktuální projekt dosahující výše bezmála tří miliónů korun, který byl spolufinancován z dotačního titulu a městského rozpočtu, pak znamenal především kompletní renovaci hrací plochy, zavedení umělého zavlažovacího systému, vybudování nových střídaček a výměnu brankových konstrukcí, záchytných sítí a obvodového zábradlí.

Členové TJ se svépomocí navíc postarali o zbrusu nový nátěr budovy kabin, úpravu jejího bezprostředního okolí a instalaci nové vstupní brány. Zkrátka novinek, na které mohli být diváci právem zvědavi, bylo jistě mnoho. Částka přesahující v součtu výši 4 milióny Kč je jistě investicí nemalou, ale s ohledem na to, že celý areál je využíván i k jiným účelům než pouze těm fotbalovým, lze ji považovat za velmi účelnou.

Sobotní sportovní program zahájili slavnostním přestřižením pásky starosta města Ing. Petr Janura a předseda TJ Baník Habartov Werner Hopf. Oba pánové následně provedli i čestný výkop, který předcházel přátelskému utkání žákovských týmů Habartova a Dolního Rychnova.

Hlavním sportovním kláním však byl od 17 hodin hraný zápas totožných soupeřů, kteří se utkali v rámci druhého kola krajské A třídy. Diváci mohli během 90 minut sledovat vcelku zajímavý zápas s množstvím šancí i gólů.

Zpočátku byli více efektivní domácí, kteří šli do dvoubrankového vedení, soupeři z Rychnova se však posléze podařilo vyrovnat. Po 90 minutách skončil zápas nakonec spravedlivou remízou 3:3, přičemž bod navíc za vítězství v penaltovém rozstřelu si připsali ve střelbě z bílého bodu stoprocentní domácí. Ti tak zahájili novou éru habartovské kopané nakonec vítězně.

Mnozí z přítomných i po konci utkání zůstávali a využili možnosti posedět a pobavit se ať již v klubovně či ukryti pod velkým stanem. Vždyť velká část z nich se na Baník vrátila po mnoha letech, a bývalí hráči i funkcionáři rádi zavzpomínali na svá někdejší fotbalová léta. To jim bylo umožněno i prostřednictvím menší výstavy historických fotografií a písemných materiálů vážících se k dějinám habartovského fotbalu, kterou pro ně současní baníkovci připravili.

Reklama

Výběr článků

Načítám