Hlavní obsah

Titulární varhaník baziliky Sacré-Coeur v Paříži Gabriel Marghieri svým koncertem vyprodal divadlo

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Ve středu večer 26. září v klatovském divadle zněla francouzská hudba 15. až 20. století. Varhanní koncert uspořádalo město Klatovy ve spolupráci se Stálou divadelní scénou Klatovy.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

V Klatovech zahrál Gabriel Marghieri, titulární varhaník baziliky Sacré-Coeur na Montmartru v Paříži

Článek

V 19.30 hodin se klatovské divadlo zaplnilo do posledního místa. Natěšené publikum mělo jedinečnou šanci na vlastní oči vidět a hlavně slyšet varhanní koncert ve špičkovém provedení titulárního varhaníka baziliky Sacré-Coeur na Montmartru v Paříži Gabriela Marghieriho.

Koncert uvedla ředitelka divadla spolu se starostou města. „Jsem moc ráda, že jsme mohli městu Klatovy podat tak trochu pomocnou ruku a společně se nám podařilo uspořádat dnešní nádherný koncert, kdy jsme do Klatov přivezli titulárního varhaníka pařížské baziliky Sacré-Coeur pana Gabriela Marghieriho. Pane starosto, jak vůbec k tomuto nápadu došlo," zeptala se na úvod ředitelka Stálé divadelní scény v Klatovech Mgr. Simona Sýkorová.

„Předně bych chtěl poděkovat klatovskému divadlu, že šlo s námi do spolupráce a byť je to organizace Plzeňského kraje, tak myslím, že se cítí jako klatovská. A jak k tomu došlo? Odpověď je jednoduchá. V severní Francii máme jedno z našich partnerských měst - město Poligny. A v loňském roce, když jsme tam byli na návštěvě a připomínali si 25. výročí naší vzájemné spolupráce, jedním z bodů programu byl večer, kdy právě tento varhaník měl pro město Poligny u příležitosti jejich slavností koncert. A protože se velmi líbil a oslovil zejména delegaci našich hudebníků, tak říkali: Bylo by bezvadné tohoto varhaníka přivézt do Klatov. Myslím si, že právě ten „osmičkový" rok, kdy si celou řadou akcí připomínáme vznik naší státnosti a budeme tak činit ještě po celý měsíc, se velmi hodí pro to, aby právě Francouzi v Klatovech vystoupili.

Ostatně během novodobých dějin to byla Francie, která nás, až na výjimky, provázela, a když si připomeneme třeba rok 1988, kdy jsme si připomínali 70. let republiky, tak to byla možná i ta památná návštěva a snídaně francouzského prezidenta Francoise Mitterranda s našimi disidenty, která odstartovala nové časy. Takže tolik k tomu proč Francouzi a varhanní koncert dnes v klatovském divadle. Dámy a pánové, přeji vám krásný večer a hezký zážitek,” podal vyčerpávající odpověď na úvod koncertu starosta města Mgr. Rudolf Salvetr.

A pak už se zcela zaplněné divadlo mohlo ponořit do andělských tónů titulárního varhaníka baziliky Sacré-Coeur v Paříži Gabriela Marghieriho.

„Hrát v divadle je pro mne výjimečná záležitost, protože obvykle hraji v kostelích a to je vysoko a nemám takový kontakt s publikem jako tady. Navíc vlastně když ty varhany jsou přede mnou, tak jsem mezi hudbou a diváky a to je úžasná atmosféra,” pochvaloval si Marghieri.

Město varhaníka obdarovalo skleněným karafiátem

„Gabrieli Marghierimu jsme na závěr koncertu věnovali skleněný klatovský karafiát, který vlastně symbolizuje i propojení našeho města s Francií, neboť v době napoleonských válek byl přivezen do Klatov. Nápad na skleněné klatovské karafiáty vznikl při akci Sobota se sklářskými ateliéry pořádané v pavilonu Skla PASK v květnu 2018. Skleněný karafiát pak vytvořil Zdeněk Kunc z Nového Boru,” upřesnil místostarosta Klatov Ing. Martin Kříž.

Reklama

Výběr článků

Načítám