Hlavní obsah

Tisíce žáků z celé ČR poměří své síly ve vědomostní soutěži IT-SLOT

Novinky, Gabriela Krejčová

Do letošního, již 6. ročníku celostátní vědomostní soutěže IT-SLOT, se přihlásilo už 137 základních škol a 2242 žáků z celé ČR. Své síly poměří nejen ve znalostech IT, ale také v logickém myšlení. První kolo proběhne 24. a 25. listopadu formou online testu. Registrovat své žáky mohou školy do 23. listopadu.

Foto: Archív SSŠVT

Záleží na počtu bodů i čase, za který žáci test napíší.

Článek

Soutěž IT-SLOT (zkratka Systém Logických Otázek) si klade za cíl prohloubit zájem žáků 8. a 9. tříd ZŠ o IT a zajímavou formou podporovat jejich logické myšlení. Proto je test rozdělen do dvou částí.

„První část úloh je zaměřena na oblast základních vědomostí o IT, tedy internetu, hardwaru, softwaru, operačních systémech či programování. Druhá část se věnuje matematickému a logickému myšlení,“ upřesnil Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze (SSŠVT), která soutěž pořádá.

Do finále postupuje 45 nejlepších

Všechny žáky, kteří se chtějí soutěže účastnit, musí zaregistrovat jejich škola a to pomocí webových stránek soutěže nejpozději do 23. listopadu. Výhodou je, že první kolo probíhá formou online testu přímo na školách.

Pouze 45 nejlepších účastníků z celé ČR však postoupí do finále. „Posuzuje se nejen počet získaných bodů, ale také čas, za který žák test vyplní,“ vysvětlil Vodička a dodal, že žáci nesmí během testu používat internet. Spoléhat se mohou jen na své znalosti, kalkulačku, papír a tužku.

Zajímavé ceny a zkušenost

Motivací mohou být pro školy a žáky kromě potřebných zkušeností také zajímavé ceny, které pro ně organizátor připravil. Tři nejlépe umístěné školy získají kvalitní monitor, projektor nebo tablet. Pro žáky připravila škola ceny v podobě tabletů, sluchátek, PowerBank a flashdisků. O tyto ceny budou žáci soutěžit přímo v budově SSŠVT na pražském Proseku 16. prosince.

„Potřebné znalosti k účasti by měli žáci získat během studia. Takže pokud děti rády soutěží a baví je IT, neměly by váhat a požádat svého vyučujícího, aby je do IT-SLOT přihlásil,“ apeluje ředitel Vodička. Vloni se soutěže účastnilo 2820 žáků z celkem 118 základních škol. 

Reklama

Výběr článků

Načítám