Hlavní obsah

Bílé Karpaty – přírodní bohatství Slovácka

Novinky, Veronika Friedlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ani jsme se nenadáli a polovina prázdnin je téměř za námi. Léta si každý užívá po svém. Někdo vyjede za sluncem k moři, jiný se vydá poznávat památky a historii evropských metropolí. A pak jsou mezi námi takoví, kteří nejraději objevují krásy a bohatství své domoviny.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Národní přírodní rezervace Čertoryje

Článek

Nesčetné možnosti v takovém případě nabízí Bílé Karpaty, kde si na své přijdou jak cyklisté, tak pěší turisté. Nabízí se zde desítky naučných stezek – od těch kratších (Naokolo Hostětína, délka 6 km), až po ty delší (Naučná stezka Moravské Kopanice – krajem Žítkovských bohyní, délka 23 km). Seznámíte se s historickými a přírodními zajímavostmi nebo taky s místními tradicemi.

Bílé Karpaty jsou proslulé výskytem orchidejí. Spatřit je můžete při toulkách některou z Národních přírodních rezervací. Za zmínku stojí například NPR Čertoryje, kam se snadno dostanete přes obec Tvarožná Lhota. Procházka touto rezervací naskýtá pohled na rozsáhlé květnaté louky, volně rostoucí duby a téměř nedotčená, pestrá příroda zde poskytuje domov mnoha živočichům. Po procházce v parném dni se potom nabízí odměna v podobě koupání v přírodním koupališti Lučina.

Cílem putování po Bílých Karpatech může být také zdolání některého vrcholu. Tím nejvyšším je Velká Javořina (970 m n. m.), kde se tento víkend koná Setkání bratrství Čechů a Slováků, a to v neděli 28. července.

Vyrazit můžete třeba pěšky z obce Strání – Květná, po zelené turistické značce. O něco méně náročná trasa potom vede k rozhledně na Velkém Lopeníku (911 m n. m.), kam se dostanete po žluté turistické značce z obce Lopeník.

Rozhleden je na Slovácku ale mnohem více. Navštívit můžete třeba některé z rozhleden Východního Slovácka – šest dřevěných, 13 m vysokých rozhleden u obcí Bánov, Bystřice pod Lopeníkem, Korytná, Nivnice, Suchá Loz, Vlčnov. Rozhledny jsou propojeny turistickými trasami v délce asi 50 km.

Mezi rozlehlými kopci, lesy a loukami Bílých Karpat se nachází spousta malebných vesniček, v nichž se lze seznámit s každodenním životem místních obyvatel a jejich předků, tradicemi a lidovou architekturou, prostřednictvím památkových domků a malých muzeí.

Tato oblast je například velmi silně spjata s osobností J. A. Komenského, ať už v obci Komňa, Nivnice nebo ve městě Uherský Brod, kde je po něm pojmenováno muzeum a věnována rozsáhlá stálá expozice. Mezi památkovými domky určitě nevynechejte Vyškovec, Březovou, Bystřici pod Lopeníkem, Strání nebo Šumice.

Oblasti Bílé Karpaty je věnována přehledná mapka s tipy na pěší turistiku, cyklotrasy i atraktivity, kterou naleznete v informačních centrech Slovácka.

Nechte se unést přírodní nádherou Bílých Karpat a načerpejte nové síly!

Reklama

Výběr článků

Načítám