Hlavní obsah

Tip na letní dovolenou přináší dobrušská výstava fotografií z chorvatského Gradacu

Novinky, Dana Ehlová

Tipem na strávení letní dovolené může být výstava fotografií Pavla Štěpána v malém sále Společenského centra Kino 70 v Dobrušce, která vznikla u příležitosti dvaceti let cestovní kanceláře Avanti-tour. Slavnostní zahájení výstavy se uskutečnilo 4. března.

Foto: Dana Ehlová

Slavnostní zahájení výstavy fotografií u příležitosti dvacáté sezóny zájezdů do Gradacu, pořádaných CK Avanti tour.

Článek

Ústředním tématem všech barevných fotografií je chorvatské letovisko Gradac, jedna z prioritních destinací dobrušské „cestovky“ - rok 2016 bude totiž již dvacátým v pořadí, kdy poveze své zákazníky na Makarskou riviéru. Toto pozoruhodné číslo a kulaté výročí se proto stalo jedním z pádných důvodů připravit výstavu.

„Výstava je koncipována jako jeden den v Gradacu,“ poznamenal k námětu Václav Verner ze Společenského centra a pokračoval: „Ráno se probudím, projdu městem, dojdu promenádou na jižní pláž, večer si posedím v přístavu a obdivuji rozsvěcující se město.“

To vše zachycují barevné fotografie a lákají další milovníky slunce a průzračné slané vody vyrazit směr Jadran, konkrétně Gradac, neboť, jak řekl Václav Verner, je to jistě místo, které stojí za návštěvu a zhlédnutí.

Hosté vernisáže se dozvěděli, že toto město, ležící uprostřed Makarské riviéry, neoplývá hlubokou historií a hlavně památkami, neboť v roce 1945 celý Gradac shořel, a tak za pozornost stojí především hřbitovní kostel sv. Antonína, a uprostřed letoviska kostel sv. Michala, světce, který zde má velký význam, což dokazují každoroční oslavy sv. Michala konané 29. září.

Autor fotografií Pavel Štěpán je podle Vernera vynikající dokumentární fotograf, zejména toho pravého okamžiku. Celý život je dvorním fotografem města Dobrušky, před několika lety se stal dvorním fotografem Abrahámhegy, partnerského maďarského městečka, možná má nastartováno stát se i dvorním fotografem chorvatského Gradacu. Tato výstava tomu napovídá.

Sám autor k tématu výstavy v průběhu jejího zahájení poznamenal: „Na vernisáž přišla spousta lidí, kteří do Gradacu s Avanti-tour každoročně jezdí a jistě ho znají lépe než já. Výstava možná naláká k cestě i mnohé další.“   

Na závěr se sluší doplnit, že hudební část slavnosti obstarali Lukáš Koblása a Honza Preclík skvělým provedením několika skladeb na akordeon.

Výstava o Gradacu potrvá v malém sále Společenského centra Kino 70 v Dobrušce do konce března a je přístupná při všech akcí v tomto zařízení a v době provozu kina.  

Reklama

Výběr článků

Načítám