Hlavní obsah

The Moments s Pavlínou Gardianovou, tentokrát v Berouně

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě dva týdny potrvá výstava uznávané malířky Pavlíny Gardianové The Moments v klubovém domu Beroun Golf Club. Navštivte ji i vy a načerpejte energii z mimořádných obrazů. Výstava potrvá do 31. května.

Foto: Archiv Pavlíny Gardianové

The Moments

Článek

Beroun Golf Club skýtá fantastickou atmosféru a energii pro díla něžné surrealistky. Výstavu The Moments na sklonku března zahájil prezident klubu Ing. Vojtěch Matějček a s potěšením pronesl na adresu autorky: „Její obrazy skvěle souzní s nastupujícím jarem a nastavují laťku našeho celoročního výstavního cyklu velmi vysoko.“

Známá malířka je mnoha svými příznivci přezdívána něžnou surrealistkou s křídly anděla. Ten, kdo se již s Pavlínou Gardianovou potkal, pohovořil s ní o životě samotném, ale i o obrazech, do jejichž hloubi vetkává porozumění, lásku i poselství, prahne po dalším setkání s ní.

Třeba přímo v její galerii v rodném Podkrkonoší, malebném kraji spiritismu, který je podhoubím slavných malířů. Pochází odtud celý rod Suchardů i Josef Tulka, se kterým je tak trochu svázaná. Na základní škole, kde byl její talent rozpoznán, se jí totiž dostalo podpory od učitelky, která pocházela ze zmíněného slavného rodu Tulků.  

Pavlína Gardianová převážně tvoří na základě vlastních prožitků, pocitů, ale čerpá i ze svých snů a představ. Ve svých obrazech dokáže ztvárnit něhu, soucit, souznění, krásu, bolest i lásku bez poskvrnění. Navždy je ovlivněna malebným krajem, kde vyrůstala. Několikrát v životě se pokusila přesídlit, ale vždy ji to táhlo zpět k rodnému kraji i domu, kde vyrůstala. Její obrazy jsou hojně zastoupeny v muzejních i soukromých sbírkách nejen v Česku, ale téměř v celé Evropě a najdou se i za oceánem.

Výstava The Moments je ve své polovině. Byla zahájena komorní vernisáží, ze které pochází i doprovodné fotografie. Slovem provázel herec a moderátor Libor von Baselides, hudebního programu se skvěle zhostil skladatel a spisovatel Zdenek Merta. Ten už je pevně spjat s tvorbou Pavlíny Gardianové a téměř pravidelně ji hudebně doprovází na jejích vernisážích. Sympatickou malířku vidí jako člověka s neuvěřitelnou energií.

Vnímá její výjimečnost i hloubku její tvorby: „Krásných malířek, které malují tak krásné obrazy jako Pavlína, existuje na světě jen málo,“ pronesl, když přebíral obraz z autorčiných rukou, kterým i on rozšíří svoji uměleckou sbírku.

Vidět něco tak oduševnělého, co Pavlína Gardianová dokáže přenést na plátno v tak fantastickém a ojedinělém prostředí, si prostě nemůžete nechat utéct. Až tam budete a ucítíte jakýsi ovan bez zjevné příčiny, tak to jen některý z andělů vystoupil z obrazu a lehce promáchl vzduch svými křídly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám