Hlavní obsah

Textilní návrhář Karel Vlček se podílel i na doplňcích ke kostýmům Michaela Jacksona

Novinky, Dana Ehlová

Půlstoletí stuhařské tvorby v Dobrušce, městě F. L. Věka je název výstavy, na níž se představuje celý způsob žakarské výroby v Dobrušce. Výstava byla slavnostně zahájena 11. října a je možné ji až do 4. listopadu navštívit v malém sále Společenského centra – Kino 70.

Foto: Dana Ehlová

Karel Vlček - textilní návrhář a výtvarník

Článek

Výrobu žakarských stuh v Dobrušce zcela zásadním a nezaměnitelným způsobem ovlivňoval více než 50 let výtvarník a textilní návrhář Karel Vlček.

Jméno, v příštím roce již osmdesátiletého, Karla Vlčka je nerozlučně spjato se stovkami výrobků, které opustily brány Stuhy v Dobrušce. Jeho rukopis a výtvarné návrhy z období 1952-2005 se odrazily na stovkách stuh hedvábných, žakarských, technických, prádlařských, obuvnických, záclonových i krojových, stejně jako na podobě taftovek, atlasek, lemovek, adjustaček, kloboukovek, jak se jednotlivé výrobky či stuhy nazývají, ale také záložek, etiket, prýmků a textilních vánočních ozdob.

Jiří Mach, ředitel Vlastivědného muzea v Dobrušce na úvod slavnostní vernisáže zdůraznil, že „Karlova výtvarnická cesta, trvající již šedesát let, je lemována především desítkami, ba spíše stovkami kilometrů vytkávaných stuh, které jsou dodnes předmětem sběratelského obdivu. Na jejich tématice můžeme vysledovat i vývoj společnosti, ba i důležité události moderních dějin Dobrušky. Dobrušské stuhařské výrobky, zejména knižní záložky, byly po desítky let pojmem, který vyvolával úctu odborníků a obdiv všech, kdo si stuhy rádi kupovali. Kdykoli otevřeli knihu, mohli si na její záložce připomínat i Dobrušku.“

Karel Vlček buď kompletně navrhoval výrobky určené pro český i zahraniční trh, nebo připravil k výrobě návrh, který dodal zákazník. A byly to návrhy pocházející třeba od akademických malířů Jana Zrzavého nebo Karla Svolinského. Jindy pracoval podle fotografií nebo nákresů. 

Pokud neznáte odpověď na otázku, kde se šily kostýmy pro Michaela Jacksona?, určitě vás překvapí odpověď samotného výtvarníka: „V Praze. Já jsem na ně na všechny dělal opasky, nárameníky, lemovky. On sám si dodal osm vzorků starých rakouských a carských vojenských uniforem, to se muselo do puntíku rozebrat a přesně udělat. Poslední, devátý vzorek mě nechal udělat podle mého návrhu – ten byl mimořádně širší než běžná výroba." I to lze vidět na této výstavě.

Velkým koníčkem Karla Vlčka je však také výtvarná skupina, založená před celými 51 lety v Novém Městě nad Metují, v níž jsou amatérští výtvarníci několika generací. „Máme dostatek mladších, zhruba asi 15 členů, ti se převážně rekrutují z toho, že chtěli jít na výtvarné školy a my jsme je připravili ke zkouškám,“ říká jubilant. "V květnu až září se organizuje malování v přírodě. Sejdeme se na tři dny a maluje se. Takhle se to dělá i v zahraničí, byl jsem v Alsasku, Provence a průběh byl stejný. Každému bych to doporučoval, je to obrovská zkušenost,“ dodal.     

Udělením stříbrné medaile za rozvoj Dobrušky ocenilo vedení města nenahraditelnost Karla Vlčka při výrobě žakarské přetkávané stuhy v městě F. L. Věka i při organizování kulturního života, neboť třeba dobrušské kino mu vděčí za možná tisíce propagačních materiálů.

Reklama

Výběr článků

Načítám