Hlavní obsah

Téměř rodinný advent prožijete na Hamousově statku ve Zbečně

Novinky, Vratislav Konečný

Nenápadné stavení je Hamousův statek ve Zbečně u Křivoklátu. Ves pamatuje první Přemyslovce, hluboké hvozdy byly jejich loveckým revírem. Podobných statků bylo ve středočeském kraji nepočítaně, téměř všechny potkala civilizační vlna přestaveb a modernizace.

Foto: Vratislav Konečný

Pohoda, klid, je tu naprosto adventně

Článek

Kdo by také chtěl bydlet společně s hospodářskými zvířaty a chodit v létě v zimě na kadibudku.

Naštěstí se stavení díky pánům Kučerovi a Barchánkovi podařilo uchovat ve své původní podobě a my máme to štěstí vidět, jak se na vesnici žilo ještě v 50. letech. To bylo i Zbečno vsí s obydlími řemeslníků, zemědělců, statky tu také byly.

Ochutnejte a kupujte

Ač se zvenčí poloroubená budova proti kostelu svatého Martina nezdá velká, uvnitř je značně členitá a místnosti jsou plné nářadí, nástrojů, ale i v obytné části uspořádány jako za dob, kdy se tu po svatém Martinu ve velké světnici u kachlových kamen dralo peří.

Teď tu sedí místní, povídají si s příchozími i mezi sebou, a nabízejí výrobky nejen s vánoční tematikou, ale můžete koupit výtečný med, marmeládu, vánoční cukroví, perníky, a po mlsotě do, jak se na vsi říkalo, huby, i nějakou tu ozdobu či přímo betlém. I františky tu koupíte, poctivé, voňavé.

Pečou i výtečný chleba

Tady je advent opravdu sváteční, poklidný, žádné ataky White Christmas nebo Jingle Bells, jak je možno slýchat na velkých trzích. Statek udržoval František Hamous už od roku 1763. Upravoval a opravoval nejen obytné stavení, jemuž dominuje nádherná funkční pec na chleba, tento „boží dárek“ se tu s krásně křupavou kůrkou stále peče, a je o něj eminentní zájem. Informace o pečení najdete na webu.

Statek je v péči Národního památkového ústavu, adventní otevření jsou již akce mimo sezónu, ale hojně navštěvované.

Není to tak dávno, co se takhle na venkově žilo

Prohlédnout si statek lze od sklepa, kde se ukládaly převážně brambory a potraviny vyžadující chlad, až po hospodářské budovy. I kadibudka je stále funkční. Kromě velké světnice s kachlovými kamny je v pravé části kuchyně, v níž vládla hospodyně.

Ze síně se dostanete po schodech do místnosti, kde je vystaveno převážně domácí nářadí, v místnosti pod ní hospodářské – valchy, chomouty, přeslice… žentoury. Dřevěná rampa vás zavede do výměnku a místnosti s malou kuchyní. Ve dvoře u stodoly najdete mlátičky stroje, secí mechanismy, v chlívku čuníky, králíky.

Rozhodně s sebou vezměte pár jablek, ze stáje vyhlíží nádherný kůň, který je stále při chuti. Jelikož je jezdecký, konzumované seno, kterým ho tu všichni krmí, hned vyběhá.

Je to tu naprosto pohodové, domácí, neuspěchané.

Ze Zbečna se dostanete třeba ke Klíčovské přehradní nádrži, je to zásobárna pitné vody, nebo na královský hrad Křivoklát, o adventu také otevřený.

V prosinci bude mít Hamousův statek otevřeno o třech adventních víkendech: 3. - 4., 10. - 11. a 17. - 18. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám