Hlavní obsah

Téměř neznámý Křinec je atraktivním místem pro letní výlet

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svědecký vrch Chotuc, uměle navršený kopec s pozůstatky hradu Kuncberk a barokní zámek, to jsou hlavní lákadla, za nimiž jezdí turisté do Křince, městečka na řece Mrlina.

Foto: Jan Řehounek

Modrý pokoj křineckého zámku.

Článek

Chotuc láká nejen podmanivými výhledy do polabské roviny, ale rovněž vzácnými rostlinnými společenstvy s řadou chráněných rostlin. Mezi nimi vynikají především vstavače nachové, kamejka modronachová či souvislé porosty kopretiny řimbaby. Je to rovněž jedno z mála míst, kde masivně roste klokoč zpeřený.

Kuncberk je zajímavý svojí historií. Stával zde středověký hrad, o jehož existenci svědčí mohutné, uměle navršené okrouhlé valy. Na jeho místě byl později postaven lovecký zámeček. Zachovaly se však pouze zbytky klenutých sklepení. Nicméně je to romantické místo obklopené lesem.

Zámek v Křinci je typickým venkovským sídlem nižší šlechty ve středním Polabí, do jehož historie se zapsali především Morzinové.

Původně raně barokní zámek s klasicistními prvky z přestavby v 19. století byl v předchozích desetiletích opomíjen a zanedbáván. Nyní, v majetku nového soukromého majitele, prochází rozsáhlou rekonstrukcí a pomalu se mu navrací lesk zašlé slávy.

Důvodem, proč stojí za to ho navštívit, jsou především rokokové modré pokoje, jaké nejsou jinde k vidění. Jejich fresková výzdoba připomíná modré malby na míšeňském porcelánu.

Je tu i empírové schodiště, barokní kamenný sál, jehož čelo tvoří výklenek barokní kaple Panny Marie Sedmibolestné se štukovou, sochařskou a malířskou výzdobou.

V prohlídkovém okruhu návštěvníci uvidí přijímací salon, zámeckou jídelnu a přípravnu pokrmů, expozici módního salonu z přelomu 19. a 20. století, a jedinou expozici u nás představující baletního mistra Národního divadla v Praze Vlastimila Harapese (je bratrancem majitele zámku). Její součástí je i sbírka historických žehliček, jež byly Mistrovou celoživotní sběratelskou vášní.

Mezi zámkem a náměstím městečka je udržovaný anglický park s řadou krásných stromů.

Součástí zámku je Andělská kavárna, v níž, či u stolečků před průčelím zámku se zdobeným kamenným portálem, završíte návštěvu Křince dobrou kávou a zákuskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám