Hlavní obsah

Téměř 700 let má Vila Gardénie, bytový dům pro seniory v Rýmařově

Novinky, Renáta Polišenská

Stará rýmařovská tovární hala byla postavena v roce 1895, celkový věk jejich obyvatel je 572 let. Celkem jde o téměř 700 let - a to už je úctyhodné číslo.

Foto: Renáta Polišenská

Podoba objektu před rekonstrukcí, stav z roku 2011.

Článek

Stará tovární hala v bývalém areálu Hedvy v Rýmařově zela dlouhá léta prázdnotou až do loňského roku, kdy byla přebudována na bytový dům pro seniory s nájemními byty.

„Máme kolem sebe seniory, kteří mají své požadavky a nároky na bydlení, kterých se jim občas nedostává. Ať už obývají starší, dnes už standardům neodpovídající byty, nebo žijí ve velkých rodinných domech, které už nezvládají fyzicky, ani finančně zajišťovat. Proto jsme se rozhodli vybudovat moderní, malometrážní byty uzpůsobené jejich potřebám,” popsala důvod realizace této stavby manažerka Karla Valová.

„I při výběru názvu bytového domu jsme postupovali citlivě. Hledali jsme název propojený s bonsai - i o tu, stejně jako o seniory, musíte pečovat s láskou, aby se jí dařilo. Nakonec jsme pro vilu vybrali jméno Gardénie - což je krásná květina s opojnou vůní a vysokými nároky na péči. Název Gardénie evokuje i zahradu, kterou je vila obklopena,” dodala Valová.

Vila Gardénie nabízí cekem 11 malometrážních bytů. V 10 obsazených bytech žijí senioři se součtem věku 572 let. A když k lidskému věku přičteme i věk samotné budovy, dostaneme se na téměř 700 let.  

Byty jsou přizpůsobeny potřebám seniorů s možností individuálního využití služeb. Ve všech bytech jsou vybavené kuchyňské linky, vestavěná skříň a plně vybavené sociální zařízení. Každý byt má svůj balkon nebo terasu. Nedílnou součástí vily je i přilehlá zahrada s venkovním posezením, kterou mohou obyvatelé celoročně využívat. Nově si mohou nájemníci vily zažádat o příspěvek na bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám