Hlavní obsah

Temelínské infocentrum přilákalo veterány

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála 140 veteránů, z toho přibližně polovina motocyklů, bylo v sobotu 12. září odpoledne k vidění před Informačním centrem Jaderné elektrárny Temelín. Zámeček Vysoký Hrádek se totiž stal jednou z hlavních zastávek čtvrtého ročníku orientační soutěže historických vozidel O pohár města Soběslav.

Foto: Lenka Pokorná

Posádky některých strojů tvořily ženy.

Článek

Zhruba tři stovky účastníků soutěže, která byla zároveň letošní finálovou akcí seriálu závodů Mistrovství České republiky – Poháru historických vozidel Asociace Veteran Car Clubů Autoklubu ČR, řidičů, spolujezdců a členů doprovodu, tak využily možnosti prohlédnout si expozici o elektrárně a jaderné energetice v prostorách zámečku.

„V rámci trasy každého ročníku závodu se snažíme nabídnout jezdcům různá atraktivní místa jižních Čech. Letošní volba padla na Temelín, jako zajímavý technický cíl. Infocentrum elektrárny nám vyšlo vstříc a velice ochotně přizpůsobilo svůj program našim časovým potřebám,“ uvedl Petr Čech z pořádajícího Veteran Car Clubu Soběslav.

Vedle prohlídky interaktivní expozice využily posádky návštěvy temelínského infocentra také k občerstvení a krátkému odpočinku ve zdejším krásném zámeckém parku. „Pro účastníky závodu jsme připravili zkrácený, zhruba dvacetiminutový program vždy v půlhodinových intervalech, aby jej mohli absolvovat všichni tak, jak různě přijížděli a odjížděli. Start i cíl soutěžní trasy byl v Soběslavi a jezdci si mohli sami rozhodnout, kdy v rozmezí tří hodin dorazí k nám,“ sdělila průvodkyně a administrátorka Informačního centra Jaderné elektrárny Temelín Jitka Lhotská.

Zájem o prohlídku byl mimořádný. „Byl to vynikající nápad organizátorů soutěže. Expozice je poutavě sestavená. Je přehledná a pochopitelná i pro laika. Asi nejvíc mě ale zaujala mlžná komora. Trochu mě mrzí, že nemáme víc času a musíme jet dál,“ zhodnotil exkurzi Pavel Novák z Roudné u Soběslavi.

Takzvaná mlžná komora umožňuje návštěvníkům na vlastní oči spatřit, jak je okolí, v němž žijeme, doslova prošpikováno částicemi přírodního ionizujícího záření.

Návštěvu zámečku si nenechal ujít ani majitel unikátního meziválečného motocyklu Harley Davidson z roku 1930 Václav Vítek. „Jsem ze Soběslavi a kolem jezdím docela často. V infocentru jsem ale nikdy nebyl, takže jsem zvědavý. Zámeček a park je ovšem už na první pohled nádherný,“ poznamenal Vítek. Ještě, než zmizel ve vchodu do infocentra, se člen Harley Davidson Clubu Praha stihl pochlubit, že při renovaci své motorky strávil celkem dva tisíce hodin.

Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín, které se nachází v historickém renesančním zámku na okraji přísně střeženého areálu, každoročně navštěvuje 30 až 40 tisíc lidí. Pravidelně se přitom umisťuje v desítce nejnavštěvovanějších památek v jižních Čechách. Jen v průběhu letošních prázdnin jich do Temelína dorazilo 9 200, zhruba o tisíc více, než v roce 2014.

Infocentrum je přístupné zdarma, jeho výhodou je i poloha u populární Vltavské cyklistické stezky. Uvnitř rekonstruovaného renesančního zámku najdou návštěvníci mimo jiné kinosál s 3D projekcí, speciální mlžnou komoru, nebo interaktivní modely elektrárny i klíčových zařízení a sezónní výstavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám