Hlavní obsah

Témata cesta, domov, skrývání a odkrývání pohledem dětí z výtvarného oboru ZUŠ Dobruška

Novinky, Dana Ehlová

Žáci výtvarného oboru ZUŠ Dobruška představují od 6. března svoji tvorbu na výstavě v malém sále Společenského centra Kino 70. Vystaveny jsou malby akvarelovými, akrylovými a olejovými barvami.

Foto: Petra Žďánská (archiv)

Jedna skupina dětí výtvarného oboru ZUŠ Dobruška.

Článek

Návštěvníci si mohou prohlédnout obrazy na plátně, ebru tisky, kresby, linoryty a keramiku. Vystavená díla vznikala v rámci témat: cesta, domov, skrývání - odkrývání.  

Výtvarný obor Základní umělecké školy v Dobrušce, který navštěvuje osm desítek dětí, vede už třetím rokem Petra Žďánská, která vystudovala jsem výtvarnou tvorbu pro střední školy na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové.

„Děti jsou rozděleny do osmi skupinek. Nejmladší, které sem chodí, jsou pětileté. První dva roky probíhá přípravka, kde se žáci seznamují s každým médiem, aby zjistili, co jim nejvíce vyhovuje, a aby se všechno naučily. Skupinky jsou sestaveny tak, aby k sobě děti věkově odpovídaly, aby si rozuměly a fungovaly i jako dobrá tvůrčí parta,“ popisuje systém v zušce Petra Žďánská.  

A jak probíhá výuka? „Každé pololetí máme jedno dané téma, na kterém pracujeme vždy z různých úhlů pohledu. Věnovali jsme už například tématům jako světlo, jídlo, koření nebo domov a cesta. Teď pracujeme s tématem domov, takže se bavíme o tom, co je pro nás domovem: Zda je to právě moje postel v pokojíčku, nebo dokonce zeměkoule ve vesmíru. Na toto téma se zaměříme i v dalším pololetí a bude se týkat zvířat, domácích, čekajících na domov v útulku a podobně,“ líčí pedagožka, které se splnil sen a učí na škole, do níž od svých pěti docházela.

Výuku může každý zájemce navštěvovat od pěti let až po maturitu, je velmi pestrá - děti vyzkouší všechna média.

„V přízemí školy využíváme keramickou dílnu, kde je velká pec. S hlínou pracujeme v učebně o dvě patra výš a pak výrobky přemisťujeme zpět dolů do pece. Dále kreslíme tužkou, uhlem, suchým pastelem a podobně. Věnujeme se i grafice – nejoblíbenější je linoryt a barevný soutisk, v dalším pololetí budeme používat techniku suchá jehla. Hodně malujeme, máme k dispozici i plátna a každý žák dostává možnost udělat finální malbu na plátno. Seznamujeme se s prostorovou tvorbou, tvoříme z keramické hlíny, chodíme ven fotografovat, jezdíme na výlety,“ potvrzuje Petra Žďánská.

Výtvarníci se také hodně účastní soutěží. Paní učitelka posílá obrázky i do zahraničí, zrovna nedávno na mezinárodní dětské výtvarné soutěže do Bulharska a Běloruska. Obrázky dobrušských dětí putovaly i na mezinárodní dětskou výstavu do Lidic a do Šternberka na prestižní, vlastně největší, přehlídku ZUŠ v naší republice.

„Zatím poslední ocenění získala Anička Matoušková, když jsme malovali na téma Šťastné stáří očima dětí. Také Dominik Slánský získal čestné uznání na soutěži Pode mlejnem, nade mlejnem v České Skalici. Z úspěchů dětí mám radost,“ prozradila Petra Žďánská s tím, že absolventi výtvarného oboru se pak s úspěchem hlásí na umělecké školy.

Výstava žáků výtvarného oboru ZUŠ Dobruška v malém sále Společenského centra Kino 70 potrvá do 31. března a je přístupná během kulturních akcí a filmových představení. 

Reklama

Výběr článků

Načítám