Hlavní obsah

Téma nové hry Národního divadla moravskoslezského - vysídlení sudetských Němců

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inscenací Odsun!!! završuje činohra Národního divadla moravskoslezského volnou trilogii o ztrátě historické paměti. Tématem hry je vysídlení sudetských Němců po 2. světové válce, které dodnes vzbuzuje v naší společnosti protichůdné reakce. Česká premiéra se uskuteční 22. ledna od 18.30 v Divadle Antonína Dvořáka.

Foto: Radovan Šťastný, NDM

Činohra Národního divadla moravskoslezského. Z inscenace Odsun!!! Kristýna Krajíčková( Erika), Petra Lorencová( Klára)

Článek

Inscenace Odsun!!! navazuje na předchozí inscenace Smrtihlav a Za vodou. Národní divadlo moravskoslezské do této ožehavé debaty vstupuje po svém. Tentokrát v ryze autorském projektu, na jehož textu se vedle režiséra inscenace Ivana Buraje podíleli i oba dramaturgové činohry - Dagmar Radová a Marek Pivovar.

„Psaní ve třech byl nakonec docela koncepční tah, jelikož tématem inscenace je mizení blízkosti mezi lidmi a sociální izolovanost,” okomentoval spolupráci Ivan Buraj.

Děj inscenace zavede diváka do města v pohraničí a především do jednoho domu stojícího na samotě. Zde žije německá rodina (před válkou i po ní) a také rodina česká, která symbolizuje současnost. Důležitou složkou děje jsou bouřlivé schůze ve městě těsně po válce, na nichž se rozhoduje, jak bude odsun probíhat, do jaké míry půjde o akci klidnou či naopak provázenou násilím.

„Naše inscenace ovšem tyto historické děje nebude zobrazovat jen bezprostředně, klade si také za cíl poukázat na to, že byť se odsun může zdát jako dějinami zpracovaná a uzavřená událost, její následky a paralely jsou stále přítomné,” řekl dramaturg Marek Pivovar.

„Pokoušíme se spíše nahlédnout na naši současnost perspektivou této historické události a na základě tohoto pohledu poukázat na to, že odsun nebyl jenom střetem dvou národů, ale jednalo se především o důsledek civilizační krize "moderní doby".  A tyto krize: krize hodnot, krize pocitů, krize povídání, krize důvěry mezi sousedy, krize chápání skutečnosti, krize občanské společnosti, krize kultury a krize ekonomické, které provázely nejhorší tragédii 20. století, nejsou ani zdaleka překonány,” doplnil Ivan Buraj.

Scéna a kostýmy inscenace Odsun!!! jsou dílem Jany Boháčové a Lenky Jabůrkové. V inscenaci hrají: Jan Fišar, Anna Cónová, Petra Lorencová, Ivan Dejmal, Lada Bělášková, David Viktora, Kristýna Krajíčková, Robert Finta, Tomáš Jirman, Aleš Bílík, Marie Logojdová, Renáta Klemensová a František Strnad.

Předpremiérové setkání s autory a tvůrci inscenace pořádá v Ostravě Antikvariát a klub Fiducia ve spolupráci s NDM v úterý 20. ledna v 18.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám