Hlavní obsah

Tělocvikáři si na srazu v Ostravě měli o čem povídat

Novinky, Josef Zajíc

První září je významný den pro učitele. Katedra studií lidského pohybu Pedagogické fakulty Ostravské univerzity svolala právě na tento den 1. sraz absolventů kateder tělesné výchovy a později studií lidského pohybu. Sešlo se přes 300 absolventů od roku 1960, a bylo si o čem povídat.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 2.9.2017 Sraz absolventů Katedry tělesné výchovy a katedry studií lidského pohybu. Pedagogická fakulta Ostrava.

Článek

Absolventský sraz byl svolán do areálu Katedry studií lidského pohybu na Várenské ulici v Ostravě, kde sídlí také Centrum diagnostiky lidského pohybu.

Sraz absolventů pozdravil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. Stanislav Folwarczny, který si vzal nad srazem záštitu. Zúčastnil se také náměstek primátora města Ostravy Mgr. Michal Mariánek.

Všechny přítomné přivítal vedoucí Katedry studií lidského pohybu Doc. Mgr. Daniel Jandačka, Ph.D. "Vážení a milí absolventi naší katedry. V Moravskoslezském kraji žije přes milion dvě stě tisíc lidí a většině se těm lidem v oblasti tělesné výchovy a sportu věnujete vy. Když jsme tvořili datábázi tohoto srazu, tak jsme zjistili, že od počátku založení katedry, od roku 1954, absolvovalo 3 500 učitelů," řekl v úvodu mimo jiné Daniel Jandačka.

Absolventy přivítal také děkan Pedagogické fakulty Ostravské univerzity Doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D. Poděkoval všem za účast a za trpělivost a píli ve výuce tělesné výchově a dalším předmětům v zařízeních, ve kterých vyučují nebo ti starší vyučovali.

V dalším programu se absolventi rozešli na prohlídku katedry a také prohlídku dobových fotografiích sestavených po studijních letech od roku 1960 až po rok 2017. Mohli si také prohlédnout laboratoře Centra diagnostiky lidského pohybu.

"Centrum vzniklo v roce 2008 z iniciativy docenta Vojtěch Gajdy, bývalého dlouholetého vedoucího katedry. Hlavním cílem CDLP je přinášet nové poznatky z vědního oboru kinantropologie, vysoké odborné vzdělání našim bakalářským, magisterským a doktorandským studentům a překonávat bariery mezi teorií a její aplikaci do tělovýchovné a sportovní praxe," řekl Mgr. Roman Farana, Ph.D, vedoucí Centra diagnostiky lidského pohybu.

Při prohlídce moderních laboratoří Roman Farana vysvětlil: "Tato laboratoř je zaměřena více na zvyšování výkonnosti sportovců s tím, že se soustředíme na diagnostiku specifických silových schopností. Tady vedle je více využívaná část pro kinematickou a kinetickou analýzu lidského pohybu. K tomu slouží devět infračervených kamer, abychom získali kinematická data, to znamená, abychom byli schopni popsat ten který pohyb."

Srazu se zúčastnili učitelé první "várky" studia při samém začátku studií už pod hlavičkou Pedagogické fakulty Ostrava a vzpomněli si na své první odborné asistenty. Absolventy kateder jsou nejen učitelé, ale také zástupci ředitelé, ředitelé škol a v nemalých případech vysokoškolští učitelé.

Bylo možné potkat vynikajícího trenéra plavání Klubu plaveckých sportů Ostrava Borise Neuvirta, ale také velmi známou tanečnici, sólistku baletu Národního divadla Moravskoslezského Barboru Vašků Kaufmannovou,t.č na mateřské dovolené, " Já jsem na Ostravské univerzitě Pedagogické fakultě v bakalářském studiu absolvovala  obor rekrologie v roce 2011 a v roce 2014 pak magisterské studium tělesné výchovy a výchovu ke zdraví."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám