Hlavní obsah

Tělo a technika, to je nová a potřebná interaktivní expozice v Dolních Vítkovicích

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Světě techniky v Dolních Vítkovicích byla ve středu 12. prosince otevřena netradiční expozice s s názvem Tělo a technika. Chce ukázat návštěvníkům, jak technika pomáhá hendikepovaným .

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 12.12.2018 Tělo a technika- jak technika pomáhá hendikepovaným. Svět techniky - Dolní Vítkovice - Výstava od 12.12.2018

Článek

Dvacet interaktivních exponátů inspirovanými skutečnými lidskými příběhy dokazuje, že dnešní moderní technika umožňuje pokračovat v plnohodnotném životě vrcholovým sportovcům i obyčejným lidem, kteří se z nepřízně osudu museli naučit žít s hendikepem.

Historicky první vlastní výstava Světa techniky vznikala od března 2017 a její první část byla otevřena už na konci loňského roku. Hlavní a nákladnější část výstavy, která má představit hendikepy z pohybové, sluchové i zrakové oblasti však tvůrci dokončili dle původního plánu právě nyní. 

"Expozice je rozdělena do sedmi pokojů, celkem se skládá z 20 interaktivních exponátů, které zastupují jednotlivé hendikepy a zároveň ukazují, jak je lze díky moderní technice překonávat. Záměrně jsme je od sebe tematicky nerozdělovali, aby byla výstava co nejvíce pestrá," řekl v úvodu vernisáže hlavní tvůrce výstavy Petr Vitásek.

 "Zásadní je, že jsme u jednotlivých exponátů nechtěli jen simulovat daný hendikep, a vyvolat tak v lidech pocit bezmoci. Podstatnou a hlavní myšlenkou, kvůli které jsme spolupracovali s celou řadou úspěšných hendikepovaných osobností, bylo pocit hendikepu navodit a zároveň ukázat, jak jej dnes, díky moderní technice, můžeme překonat, " dodal Petr Vitásek.

Pro návštěvníky tak budou k nejatraktivnějším patřit protézy dolních končetin, simulátor jízdy na invalidním vozíku na několika typech povrchů, střelnice pro nevidomé nebo pomůcky pro manipulaci s hendikepovanými.

Nákladná dočasná výstava, jejíž rozpočet je téměř 5 milionů korun, by nemohla vzniknout bez podpory z rozpočtu Moravskoslezského kraje a dalších partnerů.

"Svět techniky v ostravských Dolních Vítkovicích je moderním science centrem, které každý den neformálně vzdělává stovky návštěvníků. Dlouhodobě jej podporujeme a jsme velice rádi, že jsme se mohli podílet na tvorbě vůbec první vlastní výstavy, která zde vznikla," konstatoval náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

"Expozice Tělo a technika - jak technika pomáhá hendikepovaným - bude ve Světě techniky k vidění do konce července 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám