Hlavní obsah

Televizní pořad Špetka Slovácka pokřtí své první DVD současně s dotiskem knihy

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 28. května v 9.30 ve Slovácké tržnici v Uherském Hradišti pokřtí tvůrci oblíbeného televizního pořadu Špetka Slovácka své první DVD. Součástí křtu bude představení dotisku Kuchařek tradičních pokrmů na Slovácku, knihy byly předlohou většiny natočených dílů. Tetičky napečou podle tradičních receptů.

Foto: Lenka Durďáková

Natáčení televizního pořadu Špetka Slovácka

Článek

Televizní pořad Špetka Slovácka se začal natáčet na motivy Kuchařek tradičních pokrmů na Slovácku I. a II. v říjnu loňského roku a téměř okamžitě si získal velké množství příznivců. Z původního záměru natočit 10 dílů autor pořadu a programový ředitel TV Slovácko Jaromír Šallé velmi záhy upustil a nové díly se stále dotáčí. Vystřídalo se v nich několik kuchařů a kuchařek, které stále doma podle tradičních receptů vaří a neváhají se o recepty podělit.

Pořad je také časosběrným dokumentem, všechna připravovaná jídla kopírují průběh kalendářního roku, stejně jako II díl Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. Knihu vydal v roce 2014 Region Slovácko, sdružení pro rozvoj cestovního ruchu ve spolupráci se Slováckým muzeem v Uherském Hraditi a SŠPHZ v nákladu 3000 kusů výtisků, o pár měsíců později vyšel i tisícikusový dotisk.

„Veškerý náklad byl už v loňském roce beznadějně vyprodán, proto jsme rádi, že se u tak oblíbeného titulu podařilo získat finanční prostředky pro další dotisk,“ uvádí Ing. Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko. Oba díly budou v sobotu u Slovácké tržnice v Uherském Hradišti během dopoledne znovu představeny.

Samotný akt křtu proběhne v 9.30 hodin a kmotry DVD se stanou: Jan Dudek, ředitel TV Slovácko, Jaromír Šallé, programový ředitel TV Slovácko, Petra Kučerová, moderátorka pořadu a paní Ludmila Haldová z Kunovic, která v premiérovém díle Špetky Slovácka představila recept na tradiční vdolečky.

Návštěvníci budou moci ochutnat dobroty připravené podle receptů z obou dílů kuchařek - vínové cukroví z Buchlovic, ovesňáky z Kyjovska, makovec ze Žítkové či právě tradiční vdolečky z Kunovic Ludmily Haldové nebo vinné mošty Magdaleny Válkové ze Strážovic. K vaření se přidá i nově vznikající komunitní kavárna Café 21 v Uherském Hradišti a připraví chábovicu.

Reklama

Výběr článků

Načítám