Hlavní obsah

Tekutý poklad na zámku v Bečově, odhadnutý na milióny, má možná daleko větší cenu

• Aktualizováno
Novinky, Vratislav Konečný

Bečovský zámkohrad, o kterém se začalo mluvit až po nálezu slavného relikviáře svatého Maura, má ve svých zdech ještě jeden poklad. Při nálezu relikviáře pod podlahou kaple hradu Bečova v roce 1985 byl objeven ještě jeden poklad – 133 lahví prvotřídního vína, koňaku a šampaňského.

Foto: archív npú

Zámkohrad Bečov nad Teplou slaví 20. výročí znovuotevření

Článek

Další tři lahve našli archeologové Národního památkového ústavu v roce 2011. Sbírka se nachází zapečetěna v depozitáři státního hradu a zámku Bečov, kde je stav vín pravidelně kontrolován.

V loňském roce došlo vůbec poprvé k odbornému posouzení  vín. Průzkum ukázal, že většina vín pochází z let 1890 – 1899, přičemž hodnota sbírky archivních vín byla znalcem Ivo Dvořákem odhadnuta až na 20 miliónů korun.

Víno se ochutná, potom se zřejmě přecení

„Sbírku vín vytvořili Beaufort-Spontinové, kteří vlastnili areál hradu a zámku Bečov v letech 1838 – 1945. Sbírka vznikla pravděpodobně v době před první světovou válkou, ovšem nikoli s ambicí vytvoření investice k budoucímu prodeji, ale jako vína určená po jisté době ke stolování. Hodnotu pro její majitele z rodu Beaufort-Spontin dokazuje, že na konci II. světové války kolekci 133 vín ukryli spolu s významnou románskou památkou relikviářem sv. Maura pod podlahu hradní kaple,” informoval kastelán Bečova Mgr. Tomáš Wizovský.

Protože rodina během války sympatizovala s nacistickým Německem, uchýlila se po nuceném vystěhování na své statky v Rakousku. Předměty ukrývali pravděpodobně s představou, že se pro ně budou moci po několika letech vrátit.

„Vzhledem k politické situaci v Československu v druhé polovině 20. století byly však lahve vypátrány až spolu s relikviářem sv. Maura v roce 1985. Na letošní rok, konkrétně v termínu 21. a 22. května, je plánováno zjištění stavu a kvality některých nalezených vín formou degustace,” dodal kastelán.

Je možné, že po ochutnávce odborníkem cena raketově vzroste, nebo naopak klesne.

„Pro odebrání vzorků vín bude použita speciální technologie Coravin za osobní účasti pana Grega Lambrechta, vynálezce této technologie. Vzorky vín poté bude hodnotit dvoučlenná komise složená Jakubem Přibylem, držitelem titulu Court of Master Sommeliers: Advanced Sommelier, a Andreasem Wickhoffem, držitelem titulu Master of Wine. Pokud se prokáže domněnka, že jsou vybraná vína stále pitelná, takzvaně živá, bude se jednat o jejich přezátkování v původním vinařství, v případě bečovských vín se jedná o vinařství Chateau d'Yquem,” uvedl kastelán.

Přijde milióntý návštěvník?

Kastelán věří, že tento rok dosáhnou miliontého návštěvníka, objekt slaví 20. výročí otevření. Bečov se zapojil do oslav 700. výročí narození Karla IV. -zapůjčí původní gotickou hradní bránu na výstavu stavitelství doby Karla IV. do Národního technického muzea v Praze. Novinkou je replika korunovačních klenotů a aplikace mobilních telefonů vytvořená pro děti jako doplněk k prohlídce zámku.

Vypijte si svého Maura

Správa hradu ve spolupráci s restaurátorem relikviáře Andrejem Šumberou a jindřichohradeckou firmou Hill´s liquere s. r. o. připravila likér Svatý Maur. Chuť bude inspirována starým Egyptem, Římskou říší a Galií, tedy zeměmi, kterými svatý Maur během svých cest procházel.

Reklama

Výběr článků

Načítám