Hlavní obsah

Teige v Porubě je výstava Pavla Tichoně v Industrial Gallery

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterka 6. října vystavuje v ostravské Industrial Gallery mladý umělec Pavel Tichoň. Výstava obrazů, koláží a instalací má název Teige v Porubě.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava, INDUSTRIAL Gallery. 8.10.2015 Pavel Tichoň: Teige v Porubě.

Článek

Umělce představila Zuzana Kulhánková, manažerka galerie za přítomnosti galeristky Šárky Hrdé.

Pavel Tichoň (1980) se narodil v Uherském Hradišti. Absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze v ateliérech intermediální tvorby profesora Milana Knížáka a ateliéru nových médií profesora Michala Bielického.

Na současné české výtvarné scéně je nezaměnitelný svým přístupem k tvorbě. Projevuje se velmi skeptickým názorem, který se blíží hravým principům s výrazným podtextem absurdity.

„A proč Teige v Porubě? " zeptal se v rozhovoru k výstavě kurátor výstavy Jiří Surůvka.

„Zde jde o náhodné a nepravděpodobné spojení, které v těchto kombinacích vytváří nové a mnohdy nepříliš pevné a neprobádáné vazby, které se zákonitě někdy dříve, někdy později rozpadají. Karel Teige umírá v roce 1951, v tomtéž roce se začíná stavět nová Poruba. Toto je pevnější, nic méně náhodné spojení, které vzniklo ad post. Nebo mohu ještě banálněni odpovědět takto: Teigeho miluju. Porubu už méně. Jeden obraz na výstavě nese název Teige v Porubě, tak možná také proto," odpověděl mimo jiné Pavel Tichoň.

Karel Teige (1900-1951) byl český levicově orientovaný kritik a teoretik umění, výtvarný umělec, publicista a překladatel z francouzštiny. Jako teoretik a vůdčí osobnost československé meziválečné avangardy zasáhl do téměř všech uměleckých odvětví od architektury, přes výtvarné umění, divadlo, film, fotograii, typografii až k literatuře.

Kromě výstavy Teige v Porubě, připravila Industrial Gallery také nabídku vzdělávacích kurzů a přednášek na měsíc listopad, kdy je měsíc módy.

Na přednáškách módní návrhářky Lady Vivialové o aktuálních tématech módy návštěvník zjistí, co je to  móda a jak funguje. Přednášky se budou konat první tři čtvrtky v měsíci listopadu. Více: www.industrialgallery.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám