Hlavní obsah

Technické závady i nedbalost způsobily o víkendu ve Zlínském kraji několik požárů

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik požárů zaměstnalo o víkendu hasiče ve Zlínském kraji. Podle jejich mluvčího Romana Žemličky nikdo nebyl zraněn. Škody se pohybovaly v částkách do desetitisíců korun, příčiny požárů šetří hasiči i Policie ČR.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požár kombajnu, lesního porostu i řezačky likvidovali hasiči.

Článek

Požár kombajnu

V sobotu 14. července vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči z Bystřice pod Hostýnem k požáru kombajnu na poli u obce Hlinsko na Kroměřížsku. Hasiči zasáhli včas. „Předběžná škoda byla vyčíslena na 50 tisíc korun,“ informoval Roman Žemlička.

V době příjezdu hasičů hořel kombajn ve vnitřním prostoru mláticího mechanismu. K uhašení požáru použili jeden vysokotlaký proud vody. Hasiči museli odmontovat některé kryty kombajnu, aby se dostali k ohnisku požáru. Po uhašení osvětlovali kombajn pro potřeby zjištění příčiny požáru.

„Obsluha kombajnu vyšetřovateli hasičů sdělila, že končili s prací, když ucítili zápach spáleniny. Po chvíli začal z prostoru mláticího mechanismu vycházet kouř. Vyšetřovatel určil jako příčinu vzniku požáru vznícení prachu uvnitř pracovního prostoru,“ uvedl mluvčí hasičů.

Hořící lesní porost

K požáru lesa vyjíždělo v neděli 15. července krátce po poledni pět hasičských jednotek do obce Vidče na Vsetínsku. Plameny zasáhly plochu 40 tisíc metrů čtverečních a hasičům byl požár ohlášen v 12:08 hodin. Hasiči vyjeli s devíti automobilovými cisternami a k uhašení použili čtyři útočné proudy vody. Hrabanku s možnými ohnisky rozhrabali lopatami i krumpáči, a prolili je vodou.

„Majitel pozemku hasičům uvedl, že s dvěma pomocníky uklízeli les. Suché větve stahovali na lesní cestu. Zde vytvořili ohniště, kde je spalovali. Silný poryv větru odfoukl jiskry a uhlíky z ohniště a zapálil travní porost mezi nově zasázenými stromky.

Vyšetřovatel určil za příčinu požáru nedbalostní jednání při používání otevřeného ohně. Výše škody prozatím nebyla určena,“ řekl k této události Roman Žemlička.

Sklízecí řezačka v plamenech

Zhruba ve stejný čas jako ve Vidči začala v neděli 15. července hořet samojízdná sklízecí řezačka na poli ve Valašské Bystřici na Vsetínsku. Požár řezačky byl hasičům nahlášen v 12:13 hodin. Operační důstojník k němu vyslal tři hasičské jednotky.

„Příčinou požáru byla technická závada na palivovém systému. Vzniklá škoda byla určena v předběžné výši 40 tisíc korun,“ uvedl mluvčí hasičů.

 „Když byla řezačka uhašena, začala z ní vytékat nafta. Velitel zásahu si proto vyžádal chemický kontejner z požární stanice Valašské Meziříčí. Do jeho příjezdu hasiči zachycovali naftu do vaniček. Zachytili okolo 20 litrů, ale asi 30 litrů nafty vyteklo do půdy. Příčinou požáru byla technická závada na palivovém systému,“ dodal Roman Žemlička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám