Hlavní obsah

Tatínkové pořádali rybářský závod

Novinky, Miroslav Pejčoch

Tatínkové jsou skupinou přátel z Tábora a chalupářů z Jablonce nad Nisou, kteří se baví tím, že organizují pro své děti a sousedy různé akce. Tentokrát se jednalo o rybářský závod.

Foto: Miroslav Pejčoch

Účastníci závodu

Článek

Jednou z prvních akcí letošního roku byl rybářský závod, který se chystal půl roku. Když bylo vše připraveno, tak chybělo pouze zvolit ředitele závodu. Jednomyslná volba padla na Jiříka Martinů. Měl už zkušenosti z loňského ročníku, kdy pracoval jako jeho zástupce - a protože už chodí do první třídy na 1. ZŠ v Táboře, tak nebylo co řešit. Alespoň je v praxi vidět, jak kariérnímu vzestupu pomůže naučit se číst a psát.

Vlastní závod na řece Lužnici začal v pátek 25. května v 18 hodin a konec byl o půlnoci. V závodě šlo o to, aby se nachytalo co nejvíce ryb, ale hlavně naměřených centimetrů jejich délky. V šest večer účastníci závodu netrpělivě čekali na svých místech, aby se mohlo nahodit. Klání zahájil ředitel závodu, který všechny oběhl a řekl: „Chlapi, jdeme na to."

Políčeno bylo hlavně na úhoře a tak se okamžitě začaly v řece máčet rousnice. Závod příliš strhující tempo neměl, protože ryby nebraly. Zpestřením proto byl vždy příchod ředitele závodu, který se opakovaně ptal: „Tak co, jak jste na tom?“

Jiřík Martinů se své funkce chopil vskutku odpovědně a neustále kontroloval účastníky závodu. Když někdo nebyl na svém místě a na chvíli se vzdálil, hned se ozvalo jeho volání „ Chlapi, na místa a nezlobte!“

Realizační tým složený z manželek, přítelkyň, maminek, babiček a dětí nestále kroužil okolo Lužnice a marně se snažil vyburcovat soutěžící k lepším výkonům. Nabudili tak atmosféru lítého boje a nezdravé soutěživosti, které podlehl Ladislav Chmelík. Když viděl nejistý záběr, tygřím skokem překonával vzdálenost mezi sebou a prutem tak, že spadl do vody. V oblečení se vším všudy skočil celkem pěkného „námořníka“.

Nikdo se mu však nesmál (to až druhý den při vyhodnocení, kdy obdržel titul skokana roku) a okamžitě začala záchranná operace. Seběhli se sousední rybáři s podběráky, aby "Plaváčka" vylovili, děvčata dostala od ředitele závodu krátkou instruktáž o dýchání z úst do úst. Nakonec se Láďa vyškrábal na břeh sám a realizační tým ho odvezl domů. Pro něj bohužel závod skončil.

Ostatním to však těsně před koncem závodu začalo, alespoň trochu, brát a přišly první úlovky. Nejvíce ryb nachytal Petr Tyl z Jablonce nad Nisou, když ulovil dva úhoře a jednoho kapra. Druhý skončil Miloš Martinů st. z Tábora, který chytil jednoho úhoře a sumečka. Třetí místo si vybojoval Aleš Mánek z Jablonce nad Nisou s jedním úhořem.

Slavnostní ukončení proběhlo druhý den v restauraci U lípy v Táboře, kde byly úspěšným soutěžícím předány ceny, realizačnímu týmu bylo poděkováno za organizaci a pro všechny účastníky, ale i pro naše sousedy a kamarády byl připraven raut s občerstvením.           

Reklama

Výběr článků

Načítám