Hlavní obsah

Taneční skupina Lucarino Dance si pátečním vítězstvím splnila svůj velký sen

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 25. listopadu si jedna parta lidiček se zdravotním postižením splnila svůj sen, stala se vítězem World Dance Championship 2016 v Liberci.

Foto: Jiří Růzha

Lucarino Dance na World Dance Championship Liberec 2016 - Tak to jsou oni: Líba, Pavel, Lenka, Jarka, Petr, Jára a obě Verči.

Článek

Devět let trvala cesta partičky lidí, která si při vzniku dala název Lucarino Dance. Proč Lucarino? Původně všichni pocházeli z DÚSP Čížkovice a Lucarino je italsky čížek, takže směsice italštiny a angličtiny zní v překladu Tancující čížek.

Z původní patry 14 klientů zůstalo do nynějška, pod vedením Libuše Žákové a Jiřího Růzhy, jen šest a k nim se přidala maminka s dcerou na vozíčku. V této sestavě již skupina vystupuje tři roky. Z původního DÚSP Čížkovice se postupně stal DNS Čížkovice a konečným odchodem všech klientů na chráněné bydlení je celý název skupiny Lucarino Dance z CSP Litoměřice, který je zřizovatelem.

Léta taneční dřiny, osvojování si základů tance vystřídalo konečné vyhranění skupiny na country Line Dance, v téměř čisté podobě, tedy takové, jaké se tancuje v Americe, ale nyní již i v jiných západních státech. Za těch devět let se tanečníci naučili přes 30 tanečních formací, vždy po dvou až pěti tancích o délce 2 – 5 minut. V začátcích sháněli a nabízeli svá taneční vystoupení, v posledních letech si je již zájemci z řad firemních, soukromých či dalších organizací objednávají sami.

S přibývajícími vystoupeními, kterých za těch devět let bylo více než 330 a během kterých je vidělo téměř 70 tisíc diváků, přibývaly i úspěchy. Tím prvním bylo 1. místo v taneční soutěži v České Kamenici v roce 2008, následoval rok 2012 a 1. místo v pohárové taneční soutěži Team Dance 2012 Litoměřice, to již nebyla soutěž pro handicapované, a v témž roce o nich natočila ČT 1 krátký šot v pořadu Klíč. 

V roce 2013 - Cena modrého slona 2013 v kategorii tanec – Artefaktum Liberec. V témže roce pak Zvláštní cena pořadatele Pardubická Ryengle 2014. V roce 2014 - 1. místo v kategorii ZP v taneční soutěži ELITERY 2014 Louny. V roce 2015 - 1. a 4. místo na finále MIA festivalu v Pražské Lucerně, tato soutěž také nebyla určena pro handicapované.

Doposud nejvyššího možného ocenění získala skupina právě 25. listopadu na World Dance Championship, který pořádá World Artistic Dance Federation – WADF. Proces přihlášení, zkoušek a toho ostatního byl dost náročný. Vždyť se jedná o šampionát výhradně jen pro „normální“ lidi bez postižení. Vším se skupina prokousala hlavně díky vedení agentury Ilma Agency a v posledních dvou měsících žila v očekávání, jaké to vlastně vůbec bude.

V pátek brzo ráno všechny čekala dlouhá cesta do Centra Babylon v Liberci, kde se celý šampionát konal. Co dodat, hlava na hlavě, kvůli tanečníkům nebylo pomalu ani kam šlápnout, směs řečí, no hotový Babylon.

Pak jen následovalo vystoupení za vystoupením - skupinu čekaly celkem tři - a v odpoledních hodinách přišlo vyhodnocení a překvapující ocenění jedno stříbrné místo a dvě ocenění největší. Za všechny překážky, které skupina musela a bude muset pochroupnout, za ten pocit, když vám na stupni vítězů hrají českou hymnu, tak za to všechno to stojí...

Tohle byl ten nejkrásnější vánoční dárek, který si členové skupiny Lucarino Dance mohli nadělit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám