Hlavní obsah

Tanec na oslavu swingové legendy

Novinky, Eliška Syrovátková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento čtvrtek, 26. května, by se dožil 97. narozenin velký propagátor, tanečník a choreograf swingového tance Frankie Manning. Lidé po celém světě si jeho život a dílo připomínají pomocí tance, který on sám tak miloval. Ne jinak tomu bude v Hodoníně na pěší zóně.

Foto: Raplh Gabriner

Frankie Manning na konci 80. let.

Článek

Celá akce, která by se snad dala přirovnat k jistému druhu happeningu, začne zítra v Hodoníně na pěší zóně od 17 hodin.

Tanečníci swingu zde na počest Frankieho Manninga zatančí nejen na volnou swingovou hudbu, ale předvedou i jazzové rutiny, které Frankie Manning sám vymyslel, a které swingaři po celém světě dodnes znají a když se ve velkém sejdou, tak je společně tancují.

Frankie Manning se narodil 26. května 1914 v Jacksonville na Floridě a ve třech se letech se s matkou přestěhoval do čtvrti Harlem. Zde se později ocitl přímo v centru,  kde se v 30. a 40.letech začal rozvíjet tanec s názvem Lindy Hop. Brzy se stal velmi výraznou osobností tohoto tanečního stylu. Je mu připisován nejen první airstep, ale také první skupinová rutina.

Vystupoval v několika filmech, včetně Everybody sing s Judy Garlandovou a Hellzapoppin. Ve 30. a 40. letech se zúčastnil jako tanečník a choreograf se skupinou Whitey's Lindy Hoppers světového turné s jazzovými velikány, jako byli mimo jiné Ethel Watersová, Ella Fitzgeraldová, Sarah Vaughnová, Bill "Bojangles " Robinson, Duke Ellington, Count Basie a Cab Calloway, šíříc tak popularitu Lindy Hop na třech kontinentech. Během představení v Londýně v roce 1937, vystupovali i pro krále Jiřího VI. V padesátých letech se však rozšířil rock’n’roll a Frankie tak na čas zmizel z tanečních parketů.

Po roce 1986 zažil swing obrodu a s ním i tenhle skvělý tanečník. Opět jezdil po celém světě a svůj milovaný tanec propagoval, učil, vymýšlel nové sestavy a až do velmi vysokého věku tančil. V roce 2007 navštívil Českou republiku a v Hranicích na Moravě vyučoval Lindy Hop.

Po náhlém zápalu plic brzy ráno 27. dubna 2009 umírá. Swingaři si jej však budou ještě hodně dlouho připomínat. Jestli chcete učinit totéž, stačí zítra v 17 hodin zajít na pěší zónu v Hodoníně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám