Hlavní obsah

Také výstavou fotografií lze podpořit vzdělávání dětí v nepálských horách

Novinky, Barbora Horešovská

Výstava černobílých fotografií z Nepálu bude k vidění ve školícím a kulturním centru InGarden v Praze-Strašnicích. Výstava je součástí dobročinného projektu Všechny barvy Nepálu probíhajícího pod záštitou honorárního konzula Nepálu v ČR Ing. Rajendry Shresthy.

Foto: Barbora Horešovská
Článek

Projekt si klade za cíl podporovat vzdělání dětí v chudých regionech nepálských hor. Konkrétním smyslem projektu je shromáždění dostatečných finančních prostředků pro budování nových základních škol v zaostalých horských oblastech, protože lepší dostupnost vzdělání je nadějí místních dětí na lepší život a zároveň jejich prvním krokem ke svobodné volbě.

Koordinátorem projektu je Jan Žalud, který společně s přáteli a občanským sdružením Namasté Nepál (DCWC-CZ), o. s. vybral a pro výstavu připravil již druhou sadu fotografií, tentokrát více než 30 černobílých snímků z Nepálu. Oba autoři fotografií (Jaroslav Volšický a Jan Žalud) se rozhodli věnovat veškerý výtěžek z prodeje svých snímků ve prospěch projektu Všechny barvy Nepálu.

Tento projekt je pokračováním mnohaleté pomoci českých lidí Nepálu. Navazuje na činnost sdružení Namasté Nepál (DCWC-CZ), o. s., která pomohla od roku 2004 postavit základní školy v Čétaná, Taši Bal, Kalika Malika, Tamakhání, Čourikhóla a Khandadéví. Letos na jaře bude slavnostně otevřena nová základní škola v Čhjarpa. Toto vše je možné pouze díky dobročinnosti lidí v České republice a jejich ochotě pomoci i tak vzdálené zemi, jakou je Nepál.

Aktuální informace o způsobech pomoci a o dalších aktivitách sdružení najdete na adrese www.namastenepal.cz.

Pokud byste také měli zájem podpořit tento projekt, můžete hned několika způsoby: objednáním vybrané fotografie přímo na místě, objednáním fotografie on-line na stránkách projektu www.VsechnyBarvyNepalu.cz, zakoupením v Nepálu vyrobeného výrobku v nepálském obchůdku. Podpořit projekt Všechny barvy Nepálu můžete také konkrétním finančním darem.

Vernisáž prodejní výstavy fotografií z Nepálu proběhne v úterý 24. ledna od 19 hodin ve školícím a kulturním centru InGarden pod záštitou občanského sdružení InGarden, na adrese Nad Primaskou 45, Praha 10 - Strašnice.

Občanské sdružení InGarden se zabývá kromě kulturní činnosti i organizací i pořádáním školení. Provozuje školicí a vzdělávací centrum InGarden (www.ingarden.cz), kde jsou jednací sály vhodné k jednorázovému i dlouhodobému pronájmu. V něm jako doplňkovou aktivitu pořádá kulturní akce a výstavy.

Během vernisáže promluví o projektu Vzdělání pro Nepál předseda občanského sdružení Namasté Nepál (DCWC-CZ), o. s. RNDr. Tomáš Beránek, CSc. Kromě krátkého filmu Oskara a Renáty Lažanských Rajbash Hospital – nemocnice na kraji světa návštěvníky čeká i autentické občerstvení připravené v indické a nepálské restauraci ÖM.

Výstava bude na výše uvedené adrese v Praze 10 přístupná od 25. ledna do 27. dubna, otevřeno: pondělí 9.00 - 20.00 hodin, úterý - pátek 9.00 - 17.00 hodin. V příštích měsících se pak výstava přesune do dalších měst.

Reklama

Výběr článků

Načítám