Hlavní obsah

Také v Brně ukázal Michal Kempný Stanleyův pohár

Novinky, Jiří Sysel

V úterý odpoledne bývalý obránce Komety Michal Kempný přivezl, coby čerstvý vítěz NHL s Washingtonem Capitals, ukázat slavný Stanley Cup do Ronda ze svého rodiště z Hodonína.

Foto: Jiří Sysel

Dva Poháry TGM za vítězství Komety Brno v Extralize LH 2016-17 a 2017-18 a Pohár Karla Guta za vítězství Komety v juniorské lize 2017-18

Článek

Kromě Stanley Cupu si mohli fanoušci v DRFG aréně také prohlédnout dva Poháry T. G. Masaryka, jež Kometa vybojovala v předchozích dvou sezónách, a rovněž Pohár Karla Guta, který letos na jaře získala brněnská juniorka.

Nazývají ho Svatý grál. Své jméno nese po kanadském guvernérovi Lordu Fredericku Stanleym, jenž se zamiloval do nejrychlejší kolektivní hry. Hokej hráli i jeho synové, kteří jej přesvědčili, aby nejlepšímu týmu předal nějakou trofej. Za padesát dolarů koupil punčovou mísu, vyrobenou v britském Sheffieldu, a vyryl na ni nápis „Dominion Hockey Challenge Cup“.

Jako první pohár v roce 1896 převzal tým Winnipeg Victorias, a definitivně začala éra slavné trofeje. Posléze bylo odsouhlaseno spojení dvou lig v jednu, a to v roce 1915, přičemž o jedenáct let později o něj poprvé hrály týmy ve finále NHL. Pohár je na rozdíl od většiny známých trofejí (například pro vítěze NBA, NFL, ale také českého Poháru T. G. Masaryka) putovní, a tak si jej tým vždy užívá jen do doby, než jej vyhraje někdo jiný.   

Je to po devíti letech podruhé, co měli brněnští fanoušci možnost na živo vidět Stanley Cup. V srpnu 2009 tuto trofej představil na brněnském výstavišti jeho dvojnásobný držitel Petr Sýkora. Jako plzeňský odchovanec představil slavný pohár podle tradice nejdříve ve městě, kde s hokejem začínal - tedy právě v Plzni a jako druhé místo oslav si však vybral Brno, odkud pocházela jeho žena, i když za Kometu nikdy nehrál, jenom v létě trénoval.   

To Michal Kempný strávil v Kometě Brno podstatnou část své dosavadní kariéry, sehrál za ni 222 zápasů, a byť obránce, vstřelil 22 gólů a připsal si 35 asistencí.

S hokejem začínal v Hodoníně, ale v mládežnických kategoriích hrál ve slovenské Skalici. Poté již začal hrát za Kometu Brno /2008/, odkud hostoval v Hodoníně, v Třebíči a Havlíčkově Brodě. Dokonce strávil jednu sezonu ve Slavii. S Kometou vybojoval dvě stříbrné medaile (2011/12 a 2013/14) a jednu bronzovou (2014/15).

Z Brna odešel do KHL, kde nastupoval za Avantgard Omsk. Po roce zamířil do NHL, kde rok a půl strávil v Chicagu, které jej letos, po pro něj nevydařené části sezóny, vyměnilo do Washingtonu Capitals. Je zajímavé, že jako účastník dvou mistrovství světa, a také předloňského Světového poháru v Torontu, má Kempný na kontě v barvách Capitals více odehraných zápasů v play off (24) než v základní části (22) a přispěl k jeho dosažení, pěti body za dva góly a tři nahrávky. Český hokejový obránce zůstává i nadále hráčem Washingtonu Capitals, se kterým podepsal nový čtyřletý kontrakt na 10 miliónů dolarů.

Do Ronda dorazil Kempný s pohárem v 17 hodin. Za obrovského zájmu fanoušků prošel kolem mantinelů, kdy si ti šťastní mohli na pohár sáhnout. Na pódiu se Michal vyznal ke svému vztahu ke Kometě a městu Brno. Poté, až do sedmi hodin, rozdával autogramy a úsměvy na fotkách s fanoušky a pohárem. 

Reklama

Výběr článků

Načítám