Hlavní obsah

Také letos předala yourchance ocenění Bílá vrána pro inspirativní lidi z dětských domovů

Novinky, Renata Majvaldová

Obecně prospěšná společnost yourchance ocenila již pošesté mladé lidi z dětských domovů, zaměstnance dětských domovů a zaměstnavatele, jejichž přístup stojí za uznání. Slavnostní udílení se odehrálo 15. října v Rezidenci primátora hlavního města Prahy pod záštitou primátora Zdeňka Hřiba.

Foto: Miroslav Lepeška

Atmosféra udílení, na pódiu Lukáš Mazač s písní z nového alba

Článek

Letošní Bílou vránou se stal čtyřiadvacetiletý Pavel Lukáš z jižní Moravy, který odešel z Dětského domova Uherský Ostroh a zvládl se postavit na vlastní nohy. V kategorii „Poklad v srdci“ zvítězil Dalibor Křepský, ředitel Dětského domova Olomouc. Cenu pro zaměstnavatele, který systematicky pracuje s mladými z dětských domovů, převzala Iva Ulrichová, HR manažerka společnosti ACO Industries.

Speciální ocenění za efektivní pomoc a podporu ohrožených a rizikových dětí, jejich rodin a mladých lidí získalo sdružení Květná Zahrada z Pardubického kraje. Předání ocenění je jedna z aktivit projektu Začni správně organizace yourchance, jehož strategickými partnery jsou Nadace DRFG a společnost CTP.

V kategorii Mladý člověk určené mladým lidem, kteří prošli institucionální výchovou, překonali překážky spojené s integrací a uspěli v běžném životě, získal ocenění Pavel Lukáš. Do Dětského domova Uherský Ostroh se dostal společně se svými dvěma sourozenci poté, co jim zemřela matka. Pavel vystudoval Střední zdravotnickou školu a dnes pracuje v Kardiovaskulárním centru.

Druhou kategorií je ocenění Zaměstnavatel udělované firmám nabízejícím mladým z dětských domovů práci. Mezi zaměstnavateli letos uspěla společnost ACO Industries, která je lídrem na světovém trhu s odvodňovací technikou. Projekt Šance do života funguje od července 2016 a dosud dal příležitost dvanácti mladým dospělým.

Třetí kategorie Poklad v srdci je pro vychovatele z dětských domovů. Letos získal ocenění Dalibor Křepský, ředitel Dětského domova Olomouc. V Dětském domově pracuje přes třicet let a ředitelem zde je od roku 1990. Nejtěžší na práci s dětmi je podle něj přesvědčit je, že mají před sebou možnosti a šance, kterých je třeba využít.

Speciální ocenění za mimořádný přínos, pomoc a podporu ohrožených a rizikových dětí, mladých lidí a jejich rodin, bylo uděleno sdružení Květná Zahrada z Květné na Pardubicku. Od roku 2009 se věnuje také sociálnímu podnikání, které je zaměřeno zejména na zaměstnávání sociálně rizikových a ohrožených mladých lidí a osob obtížně zaměstnatelných.

Celý večer moderovaly a ocenění v podobě skleněných designových pírek z tvůrčí dílny společnosti Lasvit předávaly zakladatelky yourchance o.p.s. Gabriela Křivánková a Jana Merunková. Výjimkou byla cena pro vítěze kategorie Poklad v srdci – skleněné srdce, které navrhla designérka Denisa Holubová.

Hostem letošního oceňování byl herec a režisér Jiří Mádl, který v rozhovoru představil svůj ArteFond a slavnostně pokřtil nejen CD talentovaného mladíka Lukáše Mazače, ale i čtvrtou knihu z edice Hejno bílých vran aneb Začni správně.

Generálním partnerem projektu Začni správně jsou společnost CTP a strategickým partnerem pak Nadace DRFG. Dalšími partnery ocenění Bílá vrána jsou Nadace KB Jistota, Nadace BLÍŽKSOBĚ a Nadační fond Lasvit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám