Hlavní obsah

Tajemné pověsti pod Pálavou přiblíží známá místa a jejich prastaré příběhy

Novinky, Petr Florián

Filmový projekt Tajemné pověsti pod Pálavou, který vyjde 5. prosince, přiblíží všední místa, jež jsou běžně navštěvována turisty z České republiky. Právě ona ovšem ukrývají prastaré příběhy obestřené tajemstvím.

Foto: Petr Florián
Článek

Zmíněná místa se nacházejí na jižní Moravě, na Pálavě, v okolí Mikulova. Petr Florián Film a Občanské sdružení Kichot natáčely pověsti, přesněji seriál krátkých hraných pověstí, inspirovaných knihou Ilony Salajkové Tajemné pověsti kraje pod Pálavou a Weinviertelu.

Jednotlivé pověsti se váží vždy k nějakému místu, městu, obci, nebo hradu, či zřícenině. Výsledné pověsti ve filmové podobě budou velmi výpravné se spoustou triků a kouzel, kostýmů a hlavně tajemných bytostí strážících poklady či naopak exotického průvodu, přivážejících dary šlechtici, který žije na hradě Děvičky.

Petr Florián Film je společnost zabývající se natáčením, střihem videa, osvětlením a ozvučením. Na trhu již působí přes sedm let. Mezi její tvorbu patří dokumentární film Krásy Mikulova, Pálavský gulášfest, Moravské božové, Mikulovské vinné trhy na Hotelu Zámeček, Mariánská pouť na Svatý kopeček v Mikulově, spolupracoval se šemířským sdružením M.C.E. z Brna, pro které natočil představení s prvky dellarte, Cyklistický závod Pálavský krpál a mnoho dalších prezentací pro firmy.

Přestože tvůrci, kteří se podíleli na vzniku Tajemných Pověstí, jsou rodáci z nejkrásnějších měst jižní Moravy (Mikulov, Lednice, Valtice), tak během natáčení objevili krásná, kouzelná místa tohoto kraje.

Až při konkrétních záběrech, různých scénách, se scénářem a kamerou v ruce, jsme si uvědomili, že jedinečná krajinná kompozice, romantické stavby uprostřed lesa, okrasné parky a zahrady, působí jako pohádkové zjevení, které v sobě ukrývá tajemství.

Okouzlující přírodní scenérie, starobylé hrady, malebná městečka a pyšné zámky jsou doslova protkána tajemnými místy, opředenými nekonečnou řadou krásných pověstí. Jestlipak víte, proč se zřícenině hradu nad obcí Pavlov říká Děvičky a proč je oblast pod Pálavou a Weinviertelu protkána spletitými chodbami? Připravte se na setkání s čertem strážící poklad, hodnou vílou Dobruškou, čarodějnicemi i napínavými lidskými osudy.

Na své si přijdou nejen děti, ale i dospělí. DVD Tajemné pověsti pod Pálavou vás provede po více či méně známých místech Mikulova, Klentnice, Lednice, Valtic a okolí. Možná budete překvapeni, co nebo koho můžete potkat při procházce touto kouzelnou krajinou, stačí se jen dívat. Potom už bude jenom na vás, jestli to bude jenom pověst, nebo i skutečnost, která se tady odehrála před mnoha a mnoha lety.

DVD vás okouzlí, očaruje a vtáhne do děje. Budete prožívat osud krajánka, který putuje tímto krajem a prožívá různé příběhy, které se udály. Zdánlivě obyčejná místa, která bereme jako samozřejmá, jsou zachycena s nevšední grácií. Však uvidíte sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám