Hlavní obsah

Tajemná a záhadná místa Šumavy – menhiry na Javorníku

Novinky, Jan Kaše

Šumava je nejen jednou z nejkrásnějších lokalit naší země, v níž se neopakovatelným způsobem střídají lesy, louky, stráně, potůčky a řeky, ale také místem, které rozhodně není chudé na tajemství a záhady.

Foto: Jan Kaše

Měsíční kámen poblíž obce Javorník

Článek

V celé Šumavě se ukrývá ohromná magická síla, která od pradávna přitahovala lidi. Tak například již od 6. století př. n. l. okouzlila Kelty natolik, že si zde vybudovali svá hradiště.

Není se čemu divit. Keltové ctili přírodní síly a úctu vzdávali horám, studánkám, potůčkům, stromům či hájům. A nejen to. Svoji roli v jejich náboženství a chápání světa hrály i kameny.

„Úcta prokazovaná kamenům se totiž v dávných dobách dědila. V časech do neurčita vzdálených je kdosi vyhledal a třeba i upravil, někdy přemístil a osadil – a pak se už náboženský obdiv setrvale přenášel z jedné kultury do druhé, a to až dosti dlouho do středověku," uvádí Alena Bauerová v knize Zlatý věk Keltů v Čechách.

Menhiry

Již v dávné minulosti tedy lidé vyhledávali a usazovali obrovské a těžké kameny do míst, které jim někdo (nebo snad něco) ukázal. Vztyčené kameny čili menhiry, jsou dodnes předmětem nejrůznějších spekulací a teorií.

„Menhir, zasazený do země na jiném místě, než odkud pochází, tak může vyzařovat nepatrnou elektromagnetickou anomálii, která se projevuje v jeho bezprostředním okolí. Říká se, že menhiry mají mezi sebou určitý druh komunikace a čas od času se s námi snaží navázat spojení. Mají snad v sobě zakódovaná nějaká pravěká poselství?“ píše Věra Rubínková v knize Šumava ještě tajemnější.

Autoři knihy Skrytá česká historie se zase domnívají, že „kamenným sloupem lze ,napíchnout´ podzemní žílu podobně, jako akupunkturní jehlou energetickou dráhu na lidském těle, a vyvolat tím požadovanou reakci v krajině“.  

Měsíční kámen

Jedno z míst, kde si můžeme prakticky vyzkoušet sílu a moc menhiru, se nachází na rozhraní Plzeňského a Jihočeského kraje, poblíž obce Javorník. Již při vstupu do lesa, v němž je menhir osazen, na nás začne působit velice zvláštní atmosféra této lokality. Ponurý a poměrně tmavý les nás postupně vtáhne do sebe a po několika desítkách metrů nás dovede k menhiru, který byl pojmenován jako Měsíční kámen.

„Menhir má obdélníkový půdorys, což se projevuje odlišným energetickým působením. Zatímco jižní strana odnímá člověku bioenergii a tím probouzí jeho nespokojenost či agresivitu, západní strana vyzařuje nejvíce síly prospěšné a posilující," uvádí psychotronik Pavel Kozák v knize Tajemná místa od Blaníku k Sušici.

Na informační tabuli, která podrobně popisuje zvláštnosti tohoto menhiru a jeho okolí, je varování, abychom u jižní strany menhiru nestáli zbytečně dlouho, protože to může mít negativní vliv na náš organismus. 

Kameny mají svoji moc a sílu a záleží jenom na nás, zda ji dokážeme vycítit a využít. A pokud tomu nevěříte, navštivte tuto tajemnou a záhadnou lokalitu s Měsíčním kamenem. Někteří lidé vyzkoušeli vliv jižní strany menhiru a posléze měli problém dojít ke svému vozidlu, stojícímu na parkovišti vzdáleném zhruba 200 metrů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám