Hlavní obsah

Taháky plzeňské zoologické zahrady jsou Česká řeka a Svět v podzemí

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím víc znám lidi, tím mám raději zvířata. Okřídlená věta, ale pravdivá. Zvířata nejsou falešná, jen lidé jim přisuzují své vlastnosti. Dívat se na zvířata je uklidňující, a protože kapybaru v parku nepotkáte, vyrazíte do zoo. Třeba do Plzně. Tam mě nejvíc zaujala Česká řeka. Hlavně obr sumec.

Foto: Vratislav Konečný

Největší huba našich vod - sumec.

Článek

Západočeská zoologická zahrada se nepyšní tolika pavilony jako třeba pražská, nemá sloninec ani bílé tygry, přesto tu strávíte při procházce a prohlídce mnoho hodin. Zvířecí zahrada je spojena s botanickou, takže si osvěžíte i znalosti z rostlinopisu. Jedenadvacet hektarů pojalo šest zeměpisných oblastí - Australská, Nearktická, Orientální, Etiopská, Neotropická, Palearktická.

Vyjmenovávat zvířecí druhy nemá cenu, určitě zaujmou tygři, lvi, žirafy, medvědi, kopytnatci, opice, zlodějští lemuři, kteří mají v zahradě volný pohyb a běda, když si nesete něco k snědku. Velmi dobře je vybudován pavilon pro tlustokožce - nosorožec se líně povaloval venku, žirafy a zebry.

Za statkem, stojícím na svahu, částečně restaurací spojené s muzeem, najdete expozice Česká řeka. Obří sumci, štiky, kapři, pstruzi, také vydry, ale ty se vyhřívaly na slunci a chrněly. Vidíte tak, co žije pod hladinou i na březích, svět ticha, zajímavější exotických zvířat.

Kolem tanku do Světa pod zemí

Vynikajícím počinem je Svět pod zemí. Ke vchodu do podzemí se dostane kolem tanku Sherman, expozice je zbudována v bývalém krytu německé protiletecké obrany z  roku 1941. Té je věnována vstupní část, další prostory úzkých chodeb jsou zaměřeny na život ve tmě.

Jednak jsou tu různé artefakty jako jeskynní nálezy, krápníky, nálezy na dně moře. Velmi působivá je odbočka, ve které za skleněnou stěnou na konci tunelu září replika Tutanchamonovy masky. Zaměříte se na zlaceného faraona a najednou zaregistrujete pohyb, po zemi běhají krysy, na stropě visí netopýři. Netopýrům a kaloňům je věnována část expozice, vyobrazení upíra trochu děsí.   

V chodbách narazíte na život tropických jeskyní Karibiku, na studny, sklepy, kanály, k tomu náleží i laboratoř Amphibian Ark pro záchranný chov ropušky baleárské. Pro malé děti to tu rozhodně není, asi tříletý německy řvoucí kluk dostal ve tmě hysterický záchvat. Závěr patří životu v pravěku - loděnky hlubinné (nautilus) na dně moře představují počátky života.

Ve vedlejším amfiteátru probíhají většinou ukázky sokolničení, v sobotu 27. dubna zde ale byl jeden z největších open air festivalů na západě Čech Majáles 2013. Dunění hudby zcela rozmetalo klid v zoo, hluk byl úporný, až z toho bolela hlava. Ona příroda a bigboš jaksi k sobě s ohledem na zvířata moc nejdou. Ale jsme přece pány tvorstva, tak ať si zvířátka také užijí.

Reklama

Výběr článků

Načítám