Hlavní obsah

Táborská setkání lákají na program inspirovaný středověkou historií města

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeský Tábor ožije o druhém zářijovém víkendu 23. ročníkem Táborských setkání. Slavnosti nabídnou představení inspirované středověkou historií města - a rovněž koncerty Ondřeje Brzobohatého, Věry Špinarové, Marie Rottrové nebo Tata bojs.

Foto: Archiv města
Článek

Táborská setkání se letos konají od 12. do 14. září. Třídenní program bude plný historie, hudby i středověkého jídla. V letošním roce se festival stane také dějištěm oslav 30. výročí partnerství měst Tábor a Kostnice.

O páteční zahájení slavností se na Žižkově náměstí postará táborský Swing Band. Husitský chorál Ktož sú boží bojovníci zazpívá Jan Vacík. A poté se tradiční Pochodňový průvod v čele s Janem Žižkou vydá městem, aby na závěr vše zakončil velkolepý ohňostroj, který bude věnován oslavám 30. výročí partnerství měst Tábor a Kostnice.

Po desáté večerní hodině začne koncert Ondřeje Brzobohatého, kterého před půlnocí vystřídá Lanugo.

V sobotu 13. září začínají slavnosti v 9 hodin ráno. Historické centrum zaplní jarmark se staročeskými výrobky a flašinetáři, na dalším místě budeme moci obdivovat uměním žonglérů, fakírů nebo řemeslný fortel při výrobě zbraní, brnění, ale i šperků a keramiky.

V uličkách zahrají domácí i zahraniční kapely nejrůznějších žánrů, fanfárové a bubenické soubory i potulní muzikanti. K tomu bude k jídlu i pití pečené maso i historická medovina s pivem a mnoho dalších pochoutek. Malí návštěvníci slavností i jejich doprovod ocení dětský ráj v Holečkových sadech za městskými hradbami.

Od 10 do 17 hodin budou připraveny tvořivé dílny, soutěže, hry, pohádky a pořady pro celou rodinu.  A jistě se všichni těší i na kostýmovaný průvod městem s Janem Žižkou. Stovky účastníků v dobovém oblečení doprovázejí jezdci na koních, husitské vozy a hudební spolky.

Nebude chybět rytířský turnaj na koních v údolí pod městskými hradbami. Akční podívanou plnou zábavy a humoru nabízí po celou dobu slavností zážitkový skanzen Housův mlýn.

Na hlavním pódiu na Žižkově náměstí v sobotu v podvečer a večer vystoupí Věra Špinarová, Marie Rottrová a Tata bojs.

Nedělní program nabídne jako každoročně zdarma zpřístupněné památky. V rámci Dnů evropského kulturního dědictví mohou lidé navštívit i několik historických domů nebo expozici Táborský poklad. Nebudou také chybět dvě vycházky s výkladem. První provede zájemce po stopách vojevůdce Jana Žižky a druhá po stopách hudebního skladatele Oskara Nedbala.

Reklama

Výběr článků

Načítám