Hlavní obsah

Táborská setkání 2012

Novinky, Karel Kavička

Ač neplánovaně, stal jsem se účastníkem již 21. ročníku Táborských setkání, konaných letos ve dnech 14.–16. září. Pořádající město Tábor spolu s Nadačním fondem pro Táborská setkání připravily pro obyvatele města a návštěvníky z domova i zahraničí krásnou a poutavou procházku středověkou minulostí města.

Foto: Karel Kavička
Článek

Prohlídka města byla prezentována nejen pátečním večerním pochodňovým průvodem zakončeným velkolepým ohňostrojem, sobotním kostýmovaným průvodem a nedělní Žižkovou jízdou s velkým množstvím účastníků v historických krojích, pěších i na vozech a koních, krojovanými delegacemi partnerských měst ze Švýcarska, Německa, Slovinska, ale také ze Slovenska.

Středem slavností bylo Žižkovo náměstí, kde na hlavním pódiu vystupovaly naše i zahraniční hudební, taneční i pěvecké soubory. Nechyběl koncert populárního Mira Žbirky s kapelou, soubor Schneckenburg  z Kostnice, Luxurians z Noých Zámků, Jazz je kul Band ze Slovinka a další.

Program však probíhal i v ostatních částech historického středu města. Na Tržním náměstí se po celé tři dny konal Středověký řemeslný trh, na náměstí Mikuláše z Husi pak Staročeský jarmark. Vše doprovázela vystoupení středověkých muzikusů, tanečnic, fakirů a kejklířů. Byla k dostání medovina, dobové pochoutky, tradiční lidové výrobky.

Ukázky řemesel

Návštěvník mohl sledovat ukázky lidových řemesel s doprovodnými programy. Velmi dobrým nápadem pořadatelů byl volný pohyb krojovaných účastníků průvodu po městě. Jejich přítomnost v kulisách krásně zachovaného a citlivě opraveného historického centra Tábora dodával návštěvníkům pocit autentičnosti a věrohodnosti zážitků z návštěvy života ve středověku.

Poučení a zážitky zde našly všechny generace od nejmladších po nejstarší i na dalších místech, kde probíhaly různé sportovní soutěže, rytířská klání, koncerty a další kulturní akce. Takovým místem zážitků, kde se konal např. Husitský trojboj, rytířské a šermířské klání byl Housův mlýn před hradbami.

Celý průběh zde nelze v krátkosti ani popsat. Program byl citlivě spojen s tradičními Dny evropského kulturního dědictví, umožňující návštěvníkům bezplatný vstup do všech významných historických památek města jako je Gotický sál Staré táborské radnice, prostory společenského domu Střelnice, areál bývalého Augustiniánského kláštera s kostelem Narození Panny Marie, kostela sv. Filipa a Jakuba, Vodárenské věže, Divadla Oskara Nedbala, Velké šance, Muzea čokolády a marcipánu a dalších.

Součástí slavností bylo i veřejné udělení cen města Tábora zasloužilým osobnostem a sympatické vystoupení „souseda z Orlíku“ Karla Schwarzenberga, který všechny účastníky krátce pozdravil. Stovky účinkujících a tisíce návštěvníků svědčí o vynikající práci organizátorů a jejich dlouhodobé zkušenosti. A jako takový tip mohu uvést návštěvu areálu opraveného kláštera Klokoty s jeho nezapomenutelnou duchovní atmosférou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám