Hlavní obsah

Táborská knihovna slaví 115 let své existence

Novinky, Martina Hamrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Táborská městská knihovna letos slaví významné jubileum. Přesně 19. prosince 1897 byla v Táboře půjčena první kniha z veřejné knihovny. Do konce toho roku bylo půjčeno 29 knih. Dnes knihovna eviduje přes 30 tisíc výpůjček měsíčně.

Foto: Šechtl a Voseček

Dnes již zbouraná Městská knihovna a čítárna sídlící v letech 1910-1921 v Převrátilské ul. 315

Článek

A nejedná se již jen o knihy. Návštěvníci si mohou zapůjčit noviny, časopisy, CD s hudbou i mluveným slovem a nově i čtečky elektronických knih, populární stolní hry nebo tematické kufříky.

Při příležitosti oslav byl na začátku listopadu odstartován kulturní program pod názvem 1+15 akcí pro Vás. Pro zájemce byl například připraven cyklus besed na téma Dobrou knihu s dobrým čajem či autorská čtení, během kterých představil své knihy nositel ceny Magnesia Litera 2012 Michal Ajvaz a táborská spisovatelka a muzejní pedagožka Klára Smolíková vysvětlila, jak se píše detektivka z našeho města. Zkrátka nepřišly ani děti, pro které byl, mimo jiné, přichystán Den pro dětskou knihu. V prosinci pak na čtenáře čeká řada výhod.

V předvánočním „narozeninovém“ týdnu od 18. do 22. prosince bude probíhat registrace nových čtenářů zdarma a bude vyhlášena amnestie na poplatky za pozdně vrácené knihy. Návštěvníci navíc budou mít možnost obdarovat své blízké dárkovým poukazem v podobě předplacené poukázky. „Jak jinak darovat najednou tisíce příběhů a dobrodružství?“ dodává Eva Měřínská, ředitelka knihovny.

Knihovna chystá i spuštění nových webových stránek na adrese www.knihovnatabor.cz, které budou přehledně informovat o všech stávajících i nových službách. V plánu je například zřízení tzv. biblioboxu, který umožní vracet knihy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu bez ohledu na otvírací dobu knihovny.

Novinkou je i zapojení knihovny do projektu Knihoběžník, který funguje na způsob geocachingu. Na oficiálních stránkách projektu lze najít polohu více než 500 knih rozmístěných po celé České republice. Stačí si jen vybrat a vyrazit na dobrodružnou cestu za svým oblíbeným titulem. Po přečtení knihy můžete na stránkách upravit její profil a doplnit příběh, který jste s ní prožili. Nakonec ji uschováte na jakémkoliv veřejném prostranství či v dostupné budově pro další čtenáře a badatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám