Hlavní obsah

Tábor umí potěšit památkami, ale i postrašit v tajuplném podzemí

Novinky, Jiří Cysař

Pokud si za cíl turistické návštěvy zvolíme Tábor, setkáme se s nemalým počtem přitažlivých historických objektů - ale tím to nekončí, nabídka je tu podstatně širší.

Foto: Jana Bečková

Pod Kotnovem místo odpočinku

Článek

Nejprve vám nejspíš do oka padne Jordán. Po více než 180 letech byl vypuštěn a celý odbahněn a nyní se již připravuje na další sezónu. Byla zde a bude Sokolská plovárna, opět se vrátí lodičky a šlapadla. Slavnostní otevření rybníku se podle informace místostarostky Ing. Lenky Horejskové plánuje o prázdninách.

Pokračujeme po schodech a pak dále až na Žižkovo náměstí se slavnou sochou Jana Žižky a kostelem s dlouhým názvem Děkanský kostel Proměnění Páně na hoře Tábor.

Využili jsme nové atrakce a spojili historii se zábavou a to ve Strašidelném podzemí, které se nalézá pár metrů od sochy. Nachází se ve středověkých katakombách 500 let starého domu na Žižkově náměstí.

V chodbách s tajemnou atmosférou uvidíte mnoho strašidelných stvoření. Strašidelné zvuky a kat na schodech vás v setmělém podzemí přivítají. A když se vám pod nohama kutálí hlava popraveného, máte pocit, že jste o stovky let zpět. A aby tomu nebylo málo, při odchodu vás odkudsi chytne noha a nechce vás postit na světlo světa. Opravdu pěkný zážitek.

Kdo nemá na toto dost pevné nervy nebo jeho děti jsou ještě malé, může navštívit vedle expozici Skřítkova. Expozice je plná skřítků, lesních víl, zvířátek, bludiček, stromových lidí a mnoho dalšího.

Opustili jsme náměstí a Klokotskou ulicí klesáme dolu směrem k údolí Tismenického potoka. Nad námi se vypíná věž bývalého hradu Kotnov a my se dostáváme k novému místu určenému k odpočinku a oddechu. Přímo pod centrem města si můžeme na grilu upéct maso a tak v přírodě poobědvat.

Místo určené pro rodiny je ideálně uzpůsobené relaxaci jak dětí, tak dospělých. I zajímavé akustické přístroje využívajících fyzikální zákony pobaví malé i velké návštěvníky. Jedná se například o trubkový telefon využívající šíření zvuku podzemí trubkami. Dvě stanoviště od sebe vzdálená zhruba 30 metrů mohou spolu komunikovat jako telefonem. Ještě je zde malý amfiteátr s krytým pódiem.

Kdo má dost sil může od tohoto hřiště pokračovat podél potoku a pak prudce do kopce k baroknímu areálu v části Klokoty. Je to asi kilometr vzdálená historicky známá pamětihodnost. My jsme však vystoupali po cestě pod hrad Kotnov a zažili nádhernou vyhlídku na údolí Lužnice s řekou hluboko pod námi.

Reklama

Výběr článků

Načítám