Hlavní obsah

T.O.Bílý zajíc Libochovice s kamarády z DÚSP Čížkovice tábořili v Údolí sviní

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáct lidí s mentálním postižením s doprovodem z T.O.Bílý zajíc Libochovice si užilo ve dnech 20 – 27.srpna 2011 užilo letního tábora v překrásném prostředí základny ČTU Velké Lucko v Kotvině u Klášterce nad Ohří.

Foto: Jiří Růzha

První poradní oheň na táboře

Článek

Již třetím rokem zřizuje trampská osada Bílý zajíc Libochovice (www.bilyzajic.com) , která spolupracuje s taneční skupinou mentálně postižených tanečníků Lucarino Dance z DÚSP Čížkovice (www.lucarinodance.cz) , letní táboření pro skupinu a jejich kamarády z Diagnostického ústavu. Ne jinak tomu bylo i letos. V sobotu 20.srpna nastoupilo 14 lidiček do autobusu, který poskytla obec Podsedice, za což jim patří moc veliký dík. Za 1,5 hodiny je uvítala obec Kotvina, která leží u úpatí Doupovských vrchů. Teď už jen asi 20 minut pěšky do kopce, do malebného údolí, kterému místní říkají Údolí sviní. Tábořiště se jmenuje Fort Oregáno.

Počasí, jako by si řeklo, že to táborníkům nebude kazit, a od soboty bylo pěkně, slunečno... tedy někdy až moc slunečno. Tábornický život, to je od ranního budíčku práce s přípravou jídla, dřeva na vaření. Vše si táborníci dělali sami. Kuchařka Leontýnka vaří na táborech již 20 let a má trpělivost pro řadu pomocníků, kteří se jí denně snaží pomáhat. Za odměnu jim dokáže uvařit na stolokrbu to, co mají rádi a co si přejí, a to někdy i v pěkném vedru.

Snad nejvíce byl letos navštěvovaný malý bazén s tekoucí vodou, jehož teplota nikdy nepřesáhla 10 stupňů. Takže rychle namočit a ven a zase opakovat. Legrace se při tom užilo až až. Večer padla hustá rosa a u táboráku se moc pěkně sedělo.

Z úterka na středu přišla obrovská bouřka s průtrží mračen. Blýskalo se, že bylo vidět jako ve dne. Chvíli po jedné přišla i druhá bouřka, sice o trošku slabší, ale i tak bylo na co se dívat. Někomu se povedlo ji prospat, vedoucí však měli dlouhou noc a hlídali, aby se nikomu nic nestalo. Někteří táborníci bouřku ve stanu prožili poprvé a byl to pro ně hodně silný zážitek.

Chodilo se na výlety a na něco osvěžujícího do místní restaurace, do zámku v Klášterci za skřítky, do překrásné zámecké zahrady a do lázní Evženie. Týden utekl jako voda, je tu poslední táborák, pár dárků na památku a nezbytná trička s nastříkaným nápisem T.O.Bílý zajíc – Údolí sviní 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám