Hlavní obsah

Synagoga v Novém Bydžově dostane nový kabát. Do projektu se může zapojit každý

Novinky, Jiří Hofman

Po letech provozu značně opotřebovaná fasáda novobydžovské synagogy se letos dočká opravy. O výjimečnou budovu pečuje místní sbor Českobratrské církve evangelické, který vybízí k účasti na sbírce i širokou veřejnost, a to poměrně netradičním způsobem.

Foto: Lia Medková

Synagoga v Novém Bydžově. V letošním roce bude dokončena oprava fasády.

Článek

Hra na chrámové varhany, večerní čtení židovských legend nebo zápis do knihy dárců uložené na tajném místě v synagoze pro příští generace… To jsou jen některé z “odměn”, jejichž nákupem lze podpořit plánovanou stavební akci. Unikátní formu sbírky vymysleli sami věřící. Doufají, že se díky této iniciativě podaří vybrat chybějících 85 tisíc korun.

Na nedůstojném stavu budovy v samém centru města se přitom podepsal čas, místní vandalové i všudypřítomná vlhkost, která místy obnažila stavbu až na cihly.

“Do synagogy sestupujete po několika schodech. Podlaha přízemí se dostala během staletí pod úroveň okolí, což mělo za následek vzlínající vlhkost, plíseň a opadávání omítky…,” popisuje členka místního evangelického sboru Lia Medková. “Tento problém se naštěstí podařilo v minulých fázích opravy vyřešit. Nová fasáda by tak měla být důstojným završením této etapy,” dodává Medková.

Čtvrtinu z téměř půlmilionového rozpočtu přispěje město Nový Bydžov. Zbytek musí vybrat nepočetná komunita věřících mezi sebou. Na opravu přitom dojde ještě letos.

“Do budoucna chceme opravit ještě varhany a topení, protože sál slouží také jako prostor pro kulturní akce, koncerty a přednášky,” přibližuje plány kurátor Dobromil Hušek. O dotaci na opravu od kraje žádal již několikrát, ale neúspěšně. O to důležitější bude výsledek zmiňované sbírky.

V oblíbenosti mezi odměnami zatím vítězí zápis do “tajné” knihy dárců, možnost zajít s farářem či farářkou na pivo nebo kávu a také komentovaná prohlídka synagogy a židovského hřbitova, která účastníkům slibuje zpřístupnění i jinak uzavřených prostor a technických částí budovy.

Synagoga a hřbitov představují poslední pozůstatky zdejšího velkého židovského ghetta, které na počátku 20. století zničil rozsáhlý požár. Hřbitov z roku 1520 je po pražském a kolínském třetí nejstarší na našem území. Synagoga příští rok oslaví 450 let provozu, kdy první zmínky o tehdy ještě dřevěné stavbě pocházejí z roku 1568. Zděný svatostánek vystavěla židovská obec v době baroka a budova později prošla ještě klasicistní a secesní úpravou. Po druhé světové válce získala budovu evangelická církev a slíbila o památku pečovat.

Výjimečný projekt můžete sledovat a podpořit na adrese: bit.ly/synagoga-bydzov

S přispěním Marie Jüptner Medkové

Reklama

Výběr článků

Načítám