Hlavní obsah

Symfonický dechový orchestr Májovák reprezentoval Karvinou

Novinky, Jan Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náročné, ale mimořádně úspěšné vyvrcholení letošní koncertní sezóny má za sebou Symfonický dechový orchestr Májovák Karviná. Své město reprezentoval na Dnech Karviné, na pódiích v Německu, Francii a v Praze.

Foto: Milan Polóny

Koncert ve francouzském La Croix Valmer

Článek

Prvním z vystoupení, kterými se orchestr prezentoval v tomto období, byl koncert filmové hudby, který se konal v rámci letošních Dnů Karviné.

Čerstvý držitel ceny Talent roku Karviné 2016 a šéfdirigent Májováku Ondřej Packan připravil program, na kterém se úspěšně podílelo další špičkové karvinské těleso, Sborové studio Permoník se svou sbormistryní Evou Šeinerovou. V programu zazněla hudba z řady známých filmů.

Na koncertě se představili dva vynikající sólisté, sopranistka a pedagožka ZUŠ B. Smetany v Karviné Martina Juríková a houslista Janáčkovy filharmonie Ostrava Roman Herodes. Celý program byl také doplněn vkusnou vizuální projekcí k uvedeným filmům. V publiku byla přítomná také nadšená delegace z čínského města Kaili, se kterým Karviná právě v těchto dnech uzavírala partnerskou smlouvu. 

Poté se již Májovák vydal ve dnech 21. a 27. června na své letošní zahraniční koncertní turné. Jeho první zastávkou bylo německé městečko Rot an der Rot v Bádensku-Württembersku. Toto město leží nedaleko Biberachu, sídla orchestru Kreisjugendmusikkapelle, který loni o prázdninách hostoval v Karviné, a Májovák na tuto spolupráci navázal právě koncertem v Německu.

Po úspěšném koncertu v prostorách kláštera v Rot an der Rot, barokní perle Bádenska, se orchestr přesunul do Francie. Azurové pobřeží, nedaleko slavného Saint Tropez, je místo, kde se nachází město La Croix Valmer. Již 20 let na konci června zde probíhá velký festival dechových a symfonických orchestrů, který má název „Festival des Anches d´Azur“.

Zajímavostí je, že každý orchestr je na tento festival zván pouze jednou. Pro letošní jubilejní ročník ale udělali pořadatelé výjimku a pozvali tři orchestry, které měly za celou dobu existence festivalu u diváků největší úspěch.

Májovák se tak ve Francii představil ve společnosti dechového orchestru z Las Vegas z USA a symfonického orchestru Cantabile ze slovinské Lublaně. Na koncertním turné zazněla díla současných světových autorů symfonické dechové hudby, ale také díla českých autorů Julia Fučíka a Evžena Zámečníka. Ve Fučíkově Concertinu pro fagot zahrál sólo Jan Soukup. Druhým sólistou koncertního turné byl perkusista Jan Nepodal, který virtuózně zvládl vibrafonový part v díle André Weigneina Tribute to Lionel. 

Poslední významnou akcí byla konference WASBE, což je Světová asociace symfonických dechových orchestrů a ansámblů. Konference jsou pořádány každoročně na jiném místě ve světě a letos poprvé se konala v České republice, v Praze. Vystoupení Májováku se konalo v sobotu 9. července v nádherných prostorách Valdštejnské zahrady.

Velké poděkování za celou sezónu patří zejména statutárnímu městu Karviná, které vytváří orchestru vynikající podmínky pro jeho činnost a díky kterému může Májovák reprezentovat své město na skutečně špičkové evropské úrovni a také dalším partnerům.

Reklama

Výběr článků

Načítám