Hlavní obsah

Symbolem domova důchodců je vysoký smrk, který každoročně střeží vánoční pohodu

• Aktualizováno
Novinky, Stanislava Dvořáková

V pondělí 3. prosince rozzářením rostlého smrku v areálu Domova důchodců v Ústí nad Orlicí byla otevřena sváteční atmosféra Domovského adventu.

Foto: Bohuše Hácová

Po mnoho let roste v areálu Domova důchodců v Ústí nad Orlicí smrk, aby každoročně vnášel světlo do duše jeho klientů.

Článek

Nevlídné počasí pondělního dne začátku prosince naprosto nic neubralo na slavnostní atmosféře zahájení Domovského adventu. Sice se slavnostní program přesunul z venkovních prostor do sálu jídelny, ale ze všech stran záře světel nahradila ukryté hvězdy za mraky.

Nad stoly s lucerničkami a vůní punče s cukrovím se nesly tóny písniček z dávných časů dětství a koledy. Malé členky souboru Čtyřlístek z místní Základní uměleckého školy Jaroslava Kociana, pod vedením učitelky Lenky Lipenské, přišly svým mladistvým elánem rozptýlit vkrádající se nostalgii přítomných klientů domova.

Zima je, zima je, zima je tady. Zima je ve městě, zima je všady - roztančila nejen děvčátka sboru, ale i do rytmu poťukávající prsty účastníků. „To za našich mladých let, býval svět jako květ!” dalo se vyčíst z jejich tváří. Zima je píseň, sněhová vločka, pokračovala děvčátka líčení krásného zimního období až do příchodu Vánoc s rozezněním směsi koled: Veselé vánoční hody, zpívejme koledy ...

Do radostné úsměvné pohody jako by kouzlem náhle vstoupila štědrovečerní tma, aby vzápětí rozzářila světla vánočního stromečku včetně velkého smrku na nádvoří areálu.

Čas na dárky byl tak vyměřen i prodejní výstavou prací klientů domova. Vedle dobrot různého cukroví byly nabízeny jablečné marmelády z ovoce vlastní zahrady domova, pampeliškový med, figurky sněhuláků s vtělením vzpomínek na bývalé třeskuté zimy, drobné upomínkové předměty i adventní věnce se čtyřmi připomínkami blížících se nejkrásnějších svátků v roce.

Návštěvníci, příbuzní, známí, si tak mohli kousek štěstí a nastřádané radosti a pohody odnést i do svých domovů.

Tak skončil příjemný večer, který dal zapomenout na kolečka vozíků i přibyvší vrásky. I smrk jako by neměl o další letokruh navíc se důvěrně naklonil k oknům domova, aby svitem oděného závoje stříbrných světel vnesl příjemný pocit klidu a radosti do všech dalších prosincových dnů, vždyť

VÁNOCE, VÁNOCE PŘICHÁZEJÍ, ŠŤASTNÉ A VESELÉ!

Reklama

Výběr článků

Načítám