Hlavní obsah

Svým judistům chci nabídnout to nejlepší, tvrdí Jiří Vaněk

Novinky, Andrea Šálová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zakladatelem Judo Academy Jiřím Vaňkem (*29. 6. 1981) jsme si povídali o uplynulém úspěšném závodním roce, bezkonkurenčním baby judu, turnajích spojených s dovolenou i odvážných plánech do budoucna.

Foto: Jan Müller

Trenér Jiří Vaněk se svým svěřencem Davidem Dudym...

Článek

Jirko, zhodnoť nám uplynulý školní rok 2016/17 z pohledu Judo Academy...

Jedním ze zásadních kroků při 10. výročí založení klubu byla změna názvu – z Judo clubu Kidsport jsme se přejmenovali na Judo Academy Praha, což více vystihuje naše směřování. Původně jsme se totiž chtěli věnovat více sportům, ale nakonec jsme zjistili, že nás judo baví nejvíc. Loni na podzim se náš trenér Václav Sedmidubský stal reprezentačním trenérem, přesto u nás stále působí. A současný zástupce hlavního trenéra David Dubský od reprezentace přišel, takže budujeme i kvalitní trenérský tým. A především, co se nám podařilo, je určitě bohatá účast našich závodníků na turnajích, odkud přivážejí krásná umístění. A i když stále úzce spolupracujeme s klubem USK Praha (dříve jsme tam posílali naše odchovance), letos už jsme byli schopni našim svěřencům poskytnout špičkové zázemí naprosto sami.

Jaké úspěchy tě nejvíce potěšily?

Asi nejvýraznějším výsledkem bylo pořadí mladších žáků na Českém poháru (ČP) v Ostravě, kde jsme získali 2. místo a na ČP v Jablonci nad Nisou jsme byli ve stejné kategorii dokonce první! Skvělých úspěchů dosáhli samozřejmě i jednotlivci – starší žák David Dudy z Hostivice teď vyhrál ve váze do 66 kg ČP v Chomutově a zapojil se již i do reprezentace, získal 5. místo na turnaji v maďarském Györu. Dalšími jsou stabilní medailisté z Českých pohárů mladších žáků – ve váze do 38 kg je to Martin Pancner, do 55 kg Josef Mouca (oba z Hostivice) a soupeře v kategorii do 34 kg válcuje Ondřej Tomšů z Judo Academy Háje. Slečny se také nedají zahanbit – výtečně si vedou mladší žákyně Tereza Dolejšková a Kateřina Dobrevová.

Skvělé výsledky máme u široké základny mláďat – kam naše drobotina přijede, sbírá medaile a většinou obsazuje první tři místa v pořadí klubů. Prosazují se třeba Marek „Krokodýl“ Pancner, Jakub Tomšů, Václav Koudelka, David Kebrdle, Václav Huřík či Alex Maroušek. A tady je naším cílem dětičky u juda udržet a vychovat z nich úspěšné závodníky.

Zkušenosti se nejlépe sbírají na zahraničních turnajích – kam s dětmi vyrážíte?

Jezdíme třeba do Banské Bystrice, Varšavy, Budapešti, byli jsme i ve Splitu, kde si někteří závodníci prodloužili pobyt a vykoupali se v moři. A chceme účast na zahraničních akcích rozšiřovat.

Určitě chystáte na září nějaké novinky...

Směřujeme k rozšiřování počtu tréninkových hodin na školách, rozvíjení kvality, nikoli kvantity našeho juda. Pro závodníky plánujeme více soustředění a zahraničních turnajů. Chystáme také novinku pro děti, které nemají ambice závodit, Lesní Judovíkend. Bude se konat několikrát do roka na Judo Academy Háje, která leží v těsné blízkosti Hostivařského lesoparku. Na programu bude kromě juda i lesní environmentální výchova (zábavnou formou děti poznají funkci lesního ekosystému a význam lesního hospodářství). Tedy dopoledne vzdělávací hry v lese a odpoledne judo v tělocvičně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám