Hlavní obsah

Svou novou knihu nazývám s jistou dávkou nadsázky "historickým komiksem", říká Dušan Kučera

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V těchto dnech vyšla nová, v pořadí již třináctá kniha uznávaného regionálního publicisty, učitele a dlouholetého klatovského zastupitele Dušana Kučery. Knihu s názvem Klatovy za císaře pána (díl první – úsměvné střípky) autor představí 1. října ve společenském sále Městské knihovny v Klatovech.

Foto: ilustrační foto z archivu Dušana Kučery

V těchto dnech vyšla nová, v pořadí již třináctá kniha uznávaného regionálního publicisty a učitele Dušana Kučery - Klatovy za císaře pána

Článek

Vyšly vám dvě knihy fejetonů, dvě historické knihy a osm sbírek básniček. Kdy přišel nápad napsat knihu Klatovy za císaře pána?

Po dokončení knihy s válečnou tematikou jsem si chtěl psychicky odpočinout, protože osudy lidí za protektorátu na mě i po těch létech velmi intenzivně doléhaly. Vrátil jsem se tedy v čase a s úlevou pročítal klatovský tisk z dob Rakouska-Uherska. Samotné čtení však bohužel (či snad bohudík), netrvalo dlouho. Začal jsem mnohé články z týdeníku Šumavan fotit. Dnes mám v osobním archívu tisíce fotografií dokumentující žurnalistiku Šumavanu z let 1868 - 1914. O dva roky později nastal tentýž úkol s dalším místním periodikem, s Klatovskými listy. Opět zcela od začátku. Od prvního čísla, které vyšlo v roce 1882. V současnosti se blížím konečně i zde k válečným létům.

Jak vlastně vznikla vaše poslední kniha?

Kniha se rodila poměrně dlouho. Pozorná četba každého článku, každého čísla, každého ročníku... K těmto listinným pramenům se lze bez potíží dostat v klatovském muzeu. Pak je třeba obrnit se velkou dávkou trpělivosti, pozorně číst, dobře fotit a umně upravovat v počítači.

Můžete nám vaši novou knihu představit?

Tuto knihu nazývám s jistou dávkou nadsázky "historickým komiksem". Právě proto, že se jedná o výběr fotografií - úsměvných článků a inzerátů. Rozhodně ale nemíním Rakousko-Uhersko jakkoliv zesměšňovat, či se mu vysmívat. Rád bych jen čtenářům ukázal zajímavosti i všední život té doby.

Jak dlouho jste na knize pracoval, řešil jste nějaký oříšek?

Samozřejmě, že se jedná o dlouhodobé, několikaleté bádání; ostatně, to je při přípravě každé seriózní historické knihy nezbytné, s tím jsem srozuměn. Pravda, po ukončení práce na Šumavanu jsem se musel dosti přemlouvat, abych se začetl i do druhého zmiňovaného periodika, do Klatovských listů. Podařilo se.

Co by podle vás mělo u čtenářů vzbudit největší zájem?

Jelikož má kniha podtitul "humorné střípky", doufám, že si najde své čtenáře. Dnes působí úsměvně už jen tehdejší jazyk, podání zpráv a informací. Neexistovala politická korektnost, věci byly nazývány pravými jmény, mnohá slova měla jiný význam než teď, atd. Dílo obsahuje ovšem i zprávy seriózní, přesto zajímavé a potřebné.

Jaký to je pocit dopsat další knihu?

Jako každý autor, který knihu dovedl až k vydání, pociťuji obrovskou úlevu. Zároveň jsem nervózní, bude-li historiky a širokou čtenářskou obcí dobře přijata, bude-li žádána a kupována.

Kde si mohou lidé vaši novou knihu koupit?

Prvního října představím knihu v sále klatovské knihovny a ke koupi bude v klatovských knihkupectvích.

Co považujete za váš největší úspěch v psaní?

Za úspěch považuji zejména fakt, že jsem dosud vydané knihy vždy prodal do posledního výtisku, ačkoliv za mnou nestojí žádné renomované vydavatelství či mediální skupina. Snad tedy píšu dobře. U fejetonů a říkaček se čtenáři baví společně se mnou, historické knihy přijímají poměrně vlídně i renomovaní dějepisci. A zatím jsem měl štěstí i na soukromé sponzory. Bez nich by vše leželo jen v šuplíku.

Reklama

Výběr článků

Načítám