Hlavní obsah

Světoznámý Imperiální ruský balet vystoupí v Praze

Novinky, Miroslav Moravec

O baletu lze mluvit někdy od roku 1581 (Ballet de Cour a Ballet Comigue de la Renie). Jeho dlouhá a nekončící historie iniciovala vznik mnoho vynikajících souborů, které dosáhly světového věhlasu a zapsaly se do historie tance.

Foto: Natálie Akkadová
Článek

Balet se v kulturním světě stále rozvíjí a je spojen s časem a místem svého vzniku. Byl to především švédský balet Rolfa de Maré, Ballet des Champs-Elyseés či ruský balet Sergeje Ďagileva, které svým úsilím o syntézu jednotlivých prvků baletu ovlivnily jeho vývoj.

Pro Sergeje Ďagileva psali libreta význační spisovatelé a básníci, například Jean Cocteau, hudbu skládali geniální hudebníci: Nikolaj Alexejevič Rimskij-Korsakov, Alexandr Porfirevič Borodin, Milij Alexejevič Balakirev, Achille-Claude Debussy, Maurice Ravel, Igor Fjodorovič Stravinskij, dekorace vytvořili Pablo Picaso, Giorgio de Chirico a další. Choreografie byla v rukou velkých mistrů, kterými byli například Michaile Michajlovič Fokin, Robert Massin či Bronislava Fominitčna Nižanská. Jejich syntéza vnesla do tance nejen novou orientaci svébytným uměleckým výrazem, ale značně ovlivnila ostatní umění své doby, především divadlo a film.

V Kongresovém centru v Praze ve středu 25. března vystoupí s představením Don Quijote Imperiální ruský balet, světoznámý soubor, jehož sólisty jsou Ivan Vasilijev a Marie Vinogradova. Oba jsou absolutní špičkou baletního umění.

Lze říci, že Imperial Russian Ballet je konkrétním potvrzením oné nekončící vývojové cesty baletního umění. Vznikl před pětadvaceti lety. Zakladatelé souboru Gediminas Taranda, Nikolaj Anmokhine a Maja Plisecká pojmenováním souboru vzdávají poctu bývalé carské rodině, která významně přispěla k rozvoji ruské kultury, divadlu a baletu především.

Divák bude mít možnost vidět a prožít fascinující příběh inspirovaný Cervantesovým románem vyjádřený v mistrovském tanci Ivana Vasilieva a Marie Vinogradové. Jejich tanec, Vasilievovy brilantní kreace provázené dech beroucími skoky, úžasná, temperamentní hudba, vše svázáno dynamickou choreografií, ve stále více vzrušující jednotě, krystalizuje do jediného a nezapomenutelného projevu emocí, radosti a vášně. Tedy jedinečného uměleckého zážitku, který stojí za to prožít...

Ivan Vladimirovič Vasiliev pravidelně hostuje na scéně Amerického baletního divadla, jako sólista též v La Scale a Bavorském státním institutu. Roku 2014 vystoupil na zahajovacím ceremoniálu Olympijských her v Soči, kde své úžasné umění předvedl. V Donu Quijotovi svým tancem oslovuje diváka, který tak může v lidskostí a kráse příběhu prožít osudy hlavních hrdinů a stát se vlastním prožitkem součástí jejich uměleckého poselství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám