Hlavní obsah

Světový den první pomoci představil všestranné možnosti při záchraně života

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí v rámci Světového dne první pomoci ve čtvrtek 7. září ve spolupráci se složkami Integrovaného záchranného systému a dalších zdravotnických a dobrovolných organizací představil řadu ukázek praktické pomoci při ohrožení života i moderního vybavení jednotlivých sborů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Oblastní spolek ČČK na řadě ukázek potvrdil důležitost a způsob ošetření i zdánlivě malých poranění.

Článek

Světový den první pomoci vyhlašuje každoročně Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Cílem této akce je propagace důležitosti znalosti první pomoci, která je často záchranou lidského života.

V České republice je tato akce tradičně organizována spolky ČČK ve spolupráci s dalšími partnery zdravotních a záchranných služeb, prostřednictvím kterých jsou předvedeny praktické ukázky první pomoci na namaskovaných poraněních, resuscitace na figurínách a ukázky moderní techniky a vybavení.

Na Orlickoústecku Světový den první pomoci je organizován v Lanškrouně (6. září), ve Vysokém Mýtě (13. září) a v České Třebové (14. září).

V Ústí nad Orlicí byl pod vedením Oblastního spolku ČČK uskutečněn 7. září s praktickými ukázkami složek ČČK včetně vozidla taxi služby pro seniory a měřením krevního tlaku. Dále to byly ukázky vybavení a činnosti dobrovolných i profesionálních složek Integrovaného záchranného systému ČR.

Moderní techniku včetně externího defibrilátoru určeného pro širokou veřejnost představila Zdravotní záchranná služba Pardubického kraje, dále to byl Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, Sbor dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí s cisternovou automobilní stříkačkou Tatra Terno, Sbor dobrovolných hasičů Černovír a Ústí nad Orlicí-Hylváty.

Své vozidlo představila Horská záchranná služba a Vodní záchranná služba ČČK Pastviny, která navíc předvedla vybavení pro záchranu utonutí, které patří mezi 10 nejčastějších příčin smrti dětí a mladistvých.

K akci se dále připojila svými vozidly Policie ČR a Městská Policie Ústí nad Orlicí. Zajímavými informace přispěla Celní správa ČR o zapojení Sdružení záchranných brigád kynologů, o odhalování pašovaného zboží, o práci výkonného, vědeckého a kontrolního orgánu CITES při mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin.

K prevenci bezpečnosti se přihlásil BESIP pravidlem "Vidět a být viděn" užitím reflexních prvků a kampaní Ministerstva dopravy ČR "Reflexní vesty do mateřských škol". Bezpečnost malých cyklistů pak podpořil Dům dětí a mládeže Duha soutěží zručnosti na kole.

Program byl ještě obohacen dalšími soutěžemi pro děti, nabídkou publikací s tématikou první pomoci a prodejem lékárniček.

Celkovým hodnocením úspěšnosti akce byl velký počet účasti mateřských a základních škol nejen z města, ale také ze širokého okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám