Hlavní obsah

Světový den první pomoci doprovodily ukázky záchrany osob s pomocí služebního psa

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí ve spolupráci s Vyšší odbornou, střední zdravotní a sociální školou Ústí nad Orlicí včetně složek Integrovaného záchranného systému ČR připravily ve středu 5. září v rámci Světového dne první pomoci řadu ukázek záchrany života.

Foto: Stanislava Dvořáková

O praktické ukázky poskytování první pomoci se na třech stáncích postaral Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí.

Článek

Na celém světě si ročně vyžádají 1,25 miliónu lidských životů dopravní nehody. Smutná statistika se nevyhýbá ani naší zemi, kdy v minulém roce v České republice zahynulo na silnicích 502 osob a tisíce se zranily, mnohdy s celoživotními následky. Přitom o záchraně života zde často rozhodují první minuty pomoci náhodných účastníků nehody.

Pro zvýšení povědomí o těchto nebezpečích probíhá letošní Světový den první pomoci pod heslem První reakce u dopravní nehody.

Cílem ČČK je proto naučit co nejvíce lidí první pomoci, aby mohl být tak snížen počet úmrtí na českých silnicích. U stánků bylo možné zkusit si na figurínách obnovu základních životních funkcí a ošetření úrazů včetně zastavení masivního krvácení. Zároveň zde byl připraven i prodej publikací s tematikou první pomoci a pro zdraví přihlížejících zájemců nabídka změření krevního tlaku.

V současné době nezbytnou složku záchranných prací představuje Integrovaný záchranný systém včetně dobrovolných, záchranářských a zdravotních organizací. Proto svoje vybavení a činnost na Světovém dni první pomoci představil Hasičský záchranný sbor a Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje, Policie ČR, Městská policie Ústí nad Orlicí, Sbor dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí, Černovír, Ústí nad Orlicí-Hylváty, Vodní záchranná služba ČČK-PS Pastviny, Horská záchranná služba a oddělení Besip Ministerstva dopravy.

Právě Besip se zaměřuje na všeobecnou prevenci všech účastníků na veřejných komunikacích, ať se jedná o chodce, řidiče či cestující. Ohroženi jsou především děti a senioři, a to jako chodci při přecházení vozovky, na jízdním kole, za volantem i v hromadné dopravě.

A tak k prokázání znalostí a dovedností v silničním provozu Dům dětí a mládeže Ústí nad Orlicí Duha připravil pro mladistvé soutěžní jízdu zručnosti na kole.

Speciální pozornost pak poutala ukázka vybavení Vodní záchranné služby ČČK-PS Pastviny, která má letos za sebou velice úspěšnou sezónu, kdy mimo několika menších oděrek na břehu u tonutí zasahovat nemusela. Navíc vodní záchranná služba v České republice letos oslavila 50 let od svého založení a je bezpečným ochráncem při sportu a rekreační činnost u vody.

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje potom všechny bez rozdílu věku zaujal ukázkou výcviku služebních psů ukončenou skutečnou záchranou osob z nepřístupného terénu. V nainstalovaných krabicích se ztratil malý chlapeček i paní učitelka. Pes cvičený pro vyhledávání osob bez problémů v krátké době oba našel.

Poté následovalo ještě představení dekontaminační jednotky a ochranného oděvu, což bylo přínosem zejména pro studentky zdravotní školy. Ovšem při činnosti ochrany životního prostředí se hasiči setkávají i s různými žádostmi obyvatelstva, například při likvidaci vosího roje.

Reklama

Výběr článků

Načítám