Hlavní obsah

Světový den pomočování pomáhá dětem i rodičům

Novinky, Lenka Žáčková

V roce 2015 byl na odborném kongresu ESPU (European Society for Pediatric Urology), který se konal v Praze, vyhlášen první Světový den pomočování. Ten letošní připadá na 29. května. Jeho cílem je pravidelně a celosvětově o tomto onemocnění více mluvit, a to na odborné i laické úrovni.

Foto: Archiv Noc v suchu

Citlivé téma, o kterém by se mělo mluvit nejen, když si připomínáme Světový den pomočování

Článek

Šance na vyléčení pomočování jsou velmi dobré obzvlášť za citlivé a systematické podpory rodiny a zdravotnického personálu. Dítě v suchu je všech společný cíl. Bezradní rodiče nemusí být zoufalí, stačí jen zapátrat na internetových stránkách www.nocvsuchu.cz, kde se o enuréze dozví vše, co potřebují vědět. Navíc se mohou zapojit i do  Světového dne pomočování a získat tak celou řadu dalších zajímavých informací.

Noční pomočování pětiletých a starších dětí vždy bylo bráno na lehkou váhu a nahlíželo se na něj jako na stav, který se časem vyřeší. Dnes se na něj naštěstí nahlíží jinak. Je sice považováno za komplexní poruchu, ale kterou je možné s podporou odborníků a za vydatné pomoci rodičů úspěšně řešit. Jen tak se docílí toho, že dítě není zbytečně ještě více traumatizované a může být v suchu a zcela spokojené.

Noční pomočování nebo také enuréza zahrnuje několik faktorů, jako je nadměrná tvorba moči v noci a dysfunkci močového měchýře, který nevyšle ten správný signál mozku.

Dosáhlo-li dítě pěti let a reflexy močení nejsou stále stabilizované, pak je vhodné navštívit pediatra. Popovídá si s dítětem i rodiči, aby získal, co nejvíce informací o příznacích i návycích při močení. Často součástí hledání příčiny bývá také ultrazvukové vyšetření ledvin a močového měchýře. V žádném případě se není čeho bát, vyšetření není bolestivé.

Vyloučí-li nefrolog či dětský urolog vrozené onemocnění močových cest, pak je velmi pravděpodobné, že se jedná skutečně o noční enurézu, za kterou stojí nedostatek hormonu vasopresinu. Mezi první doporučení patří úprava životního stylu dítěte, kdy se upravuje pitný a mikční režim. V žádném případě se nemá dítě stresovat, ale má se k němu přistupovat citlivě a s pochopením a posílit tak vzájemnou sebedůvěru. Nemělo by se zapomenout na poučení sourozence, že není v pořádku, pokud by o tom mluvil na veřejnosti, protože je to velmi osobní věc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám