Hlavní obsah

Světový den ledvin oslavili v Ústí nad Orlicí nabídkou bezplatného preventivního vyšetření

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní federace pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost již 13 let vyhlašuje v březnu Světový den ledvin jako svátek zaměřený na prevenci onemocnění tohoto důležitého orgánu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Rada na neobvyklý dárek k Mezinárodnímu dni žen dokazující starostlivost a opravdovou lásku.

Článek

Mezinárodní federace pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost vyhlašuje od roku 2006 tradičně druhý čtvrtek v měsíci březnu Světový den ledvin s tématem onemocnění ledvin a s cílem této kampaně zvyšovat informovanost laické veřejnosti o včasné diagnostice a možnostech prevence a léčby tohoto onemocnění.

Ledviny jsou párový orgán o velikosti jedné sevřené pěsti a jejich hlavní funkcí je očištění krve od odpadních látek, které se vylučují močí. Udržováním optimální hladiny tekutin v těle a vytvářením hormonů sloužících k regulaci krevního tlaku vytvářejí ochranu vzniku především kardiovaskulárních nemocí.

Chronické onemocnění ledvin je "tichý zabiják", který v počátečním stadiu nezpůsobuje žádné potíže, kdy však nemocný může ztratit až 90 procent funkce ledvin, aniž by měl jakékoliv příznaky. Proto toto onemocnění představuje závažný problém, jehož hlavním důsledkem je vývoj chronického selhání ledvin se zvýšeným rizikem předčasného úmrtí.

K příznakům pokročilého stadia patří únava, poruchy soustředění, ztráta chuti k jídlu, otoky kotníků a časté močení zejména v noci. Rizikovými skupinami jsou lidé, v jejichž rodině se vyskytuje nemoc ledvin, sami trpící cukrovkou, vyšším krevním tlakem, dále obézní, kuřáci a všeobecně straší 50 let.

Celosvětově je postižen každý desátý člověk, a to jakéhokoliv stáří, ovšem riziko se zvětšuje s věkem. Polovina lidí ve věku nad 75 let trpí různě závažným chronickým onemocněním ledvin. Selhání ledvin je také osmou nejčastější příčinou úmrtí žen a onemocnění placenty, projevující se vysokým tlakem a únikem bílkoviny do moči, je jednou ze tří nejčastějších příčin úmrtí matek.

V letošním roce Světový den ledvin a Mezinárodní den žen připadl na stejný den, a byl proto příležitostí poukázat na důležitost zdraví žen  s důrazem na zdraví ledvin.

V České republice pracuje 23 dialyzačních středisek společnosti B. Braun Avitum, na Slovensku pak 16. Jejich cílem je podchytit včas diagnózu nemoci ledvin a urychleně zahájit léčbu. K nim patří dialyzační středisko a nefrologická ambulance v areálu Orlickoústecké nemocnice, která nabídla ve čtvrtek 8. března od 8 do 15 hodin bezplatné vyšetření bez předchozí objednávky.

Jednalo se o bezbolestné a rychlé vyšetření moči na přítomnost bílkovin, hladiny cukru v krvi, změření krevního tlaku a na základě věku, váhy a výšky vypočítání body mass indexu - BMI. Podle těchto údajů a rodinné anamnézy byl na počítači zpracován výsledek šetření.

Na tuto preventivní prohlídku se dostavilo zhruba na 50 zájemců, z nichž 75 procent tvořily ženy. Nejradostnějším dárkem k Mezinárodnímu dni žen pro ně pak bylo zjištění, že jejich výsledek měření je v pořádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám