Hlavní obsah

Světový den ledvin je spojen s prevencí selhání tohoto pro život důležitého orgánu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní nefrologická společnost ve spolupráci s Mezinárodní federací nadací pro nemoci ledvin letos již počtrnácté vyhlásila Světový den ledvin se speciálním zaměřením na problematiku akutního selhání ledvin, jeho rozpoznání a prevenci.

Foto: archiv B.Braun Avitum

Ledviny - důležitý orgán lidského těla pro zdraví a šťastný řivot.

Článek

Celých deset procent světové populace trpí nějakou formou poškození ledvin a ročně zemřou na celém světě téměř 3 miliony pacientů a výskyt tohoto onemocnění stále narůstá. Tuto skutečnost Světová zdravotnická organizace s dalšími středisky zdravotní péče vnímá jako globální problém lidského zdraví.

Jako prostředek boje proti poškození ledvin vyhlásila v roce 2006 druhý čtvrtek měsíce března každého roku Světovým dnem ledvin za účelem zvýšení povědomí veřejnosti o nemocech ledvin a jejich komplikacích. Cílem je předcházet nemoci, najít efektivní způsoby léčení, včetně ovlivňování životního stylu.

Správná funkce ledvin je důležitá pro každého bez ohledu na věk. Ledviny vylučují škodlivé a odpadní látky z těla, filtrují krev, do které vylučují tři důležité hormony, jimiž regulují krevní tlak, ovlivňují redukci červených krvinek a podporují vstřebávání vápníku a fosforu. Dále regulují obsah soli a starají se o množství tekutin v těle. V průměru přefiltrují 180 litrů krve denně a odvádějí nežádoucí toxické látky z těla.

Problémem je, že při ztrátě své funkce nebolí, takže pacienti přicházejí k lékaři až ve chvíli, kdy jim zcela selžou. Jedinou pomocí je včasné odhalení, které lze zajistit jedině preventivními kontrolami. Za tímto účelem v České republice působí na 25 nefrologických pracovišť B. Braun Avitum, z nichž jedno je i v Ústí nad Orlicí.

Ve čtvrtek 14. března prošlo nefrologickou ambulancí, která se nachází v pavilohu H areálu Orlickoústecké nemocnice, od 8 do 15 hodin na 50 zájemců ve věku od 28 do 94 věku. Při preventivní prohlídce jim byla vyšetřena moč na přítomnost bílkovin, změřen krevní tlak, hladina cukru v krvi a na základě věku, váhy a výšky vypočítán body mass index - BMI. Podle těchto údajů a rodinné anamnézy byl na počítači zpracován výsledek vyšetření s případným doporučením na podrobnější kontrolu u praktického lékaře.

Vyšetření v rámci Světového dne ledvin se provádí bez objednávky a zdarma. Zároveň je rychlé a bezbolestné a dává jistotu o stavu zdraví pacienta.

Pozitivní je, že na toto vyšetření si udělají čas a přijíždějí lidé i ze vzdálenějších míst - Červené Vody, Králík, Letohradu, Žamberka, Litomyšle, Vysokého Mýta, Chocně a dalších měst orlického regionu. Dále mimo rizikových skupin starších lidí, diabetiků, obézních, kuřáků, s vysokým krevním tlakem, s kardiovaskulárními nemocemi, výskytem choroby ledvin v rodině, přicházejí i ti, kteří žádné potíže nepociťují.

Přesto si všichni odnášejí řadu informačních letáků, včetně způsobu léčby při selhání ledvin. Dialyzační středisko v Ústí nad Orlicí má dva sály se čtyřmi a patnácti lůžky, kde se provádí hemodialýza pro pacienta 2-3x týdně s dobou trvání 4-5 hodin. Možná je i peritoneální dialýza, kterou si pacient provádí sám doma.

Reklama

Výběr článků

Načítám