Hlavní obsah

Světově uznávaný jazzman Rudy Linka vystoupí v Divadle Bolka Polívky

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společně s jedním z předních bubeníků dnešní newyorské scény Rudym Roystonem a basistou Alunem Wadem ze Senegalu představí Rudy Linka hudbu z nového alba American Trailer.

Článek

Jazzový kytarista Rudy Linka (*1960) odešel jako devatenáctiletý z Československa a přes Švédsko doputoval do Ameriky. Ještě na pražské konzervatoři studoval nejprve klasickou kytaru u Karla Velebného, poté klasickou kytaru a kompozici ve Stockholmu a nakonec získal stipendium na prestižní Berklee College v Bostonu. Absolvoval také soukromé lekce kytarové hry od legendárního Johna Scofielda. Za svou kariéru vydal celkem 17 CD. Spolupracoval na nich s řadou renomovaných jazzových hudebníků, jako například s Milesem Evansem, již zmíněným Johnem Scofieldem či Georgem Mrazem.

V roce 2005 založil Rudy Linka hudební festival Bohemia Jazz Fest. Jeho snahou je představovat a propagovat špičkový světový jazz v České republice. Každý rok festival přiláká téměř 100 000 jazzových fanoušků na historická náměstí vybraných tuzemských měst.

Prestižní časopis Down Beat Magazine zařadil Rudyho Linku mezi 10 nejlepších jazzových kytaristů světa. Jeho nové album American Trailer bylo v únoru 2018 v tomtéž periodiku vyhlášeno nahrávkou měsíce.

Koncert českého rodáka, ve světě známého a uznávaného jazzmana, se koná v Divadle Bolka Polívky 3. listopadu od 17 hod.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám